Hallgattak róla

2023.04.16. 19:15

Elzavartak tizenhat befektetőt a pécsi balos városvezetők

A pécsi baloldal egy, a várostól több száz kilométerre lévő kérdéskörben indított kampányával újra ráirányította a figyelmet arra, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester bevallottan 16 befektetői szándékra mondott úgy nemet, hogy ezekről a megkeresésekről sem a nyilvánosságot, sem a város megválasztott képviselőit nem tájékoztatta.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az MSZP–DK-s városvezető, Péterffy Attila két hónappal azután, hogy már rég döntést hozott róla, elkezdett hívogatni telefonon pécsieket, illetve nem pécsieket, hogy megkérdezze a véleményüket. A politikus egy, a várostól időben és térben is rendkívül messze lévő kérdésben, gyakorlatilag a pécsiek részletes tájékoztatása nélkül fogott politikai kampányba az elektrotechnikai hátteret biztosító akkumulátorgyárakkal szemben.

Elriasztják a potenciális befektetőket is

Mint megírtuk, a telefonhívások miatt felmerült személyes adattal való visszaélés miatt a nemzeti oldal hatósági eljárást kezdeményez, de az ügynek van egy másik következménye is, hiszen Péterffy Attila bevallotta, hogy 16 befektetőt utasítottak el Pécsről és Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint az ilyen hozzáállás elriasztja a potenciális befektetőket, bár a baloldal eddig sem igyekezett e téren komolyabban teljesíteni. A frakcióvezető már korábban is hangsúlyozta, hogy amennyiben egy beruházás nem felel meg a környezetvédelmi, munkaegészségügyi szempontoknak, jogszabályoknak, akkor az nem épülhet meg Pécsen.

– Az elhajtott 16 befektetőről nem tudunk semmit, február óta hallgatnak arról, hogy mégis milyen cégek lehettek ezek 

– vélekedett Csizmadia Péter. – Nem tudjuk, hogy ez hány száz, vagy hány ezer új munkahelyet jelentett volna Pécsnek. Miközben tehát elküldtek 16 céget, nem tudnak egyetlen egyet sem felmutatni, amit ők hoztak volna Pécsre.

Erről a nulla teljesítményről akarják elterelni a figyelmet, és belekapaszkodni valamibe, aminek nincs is alapja, de a pécsieket lehet vele riogatni – tette hozzá a frakcióvezető. 

Számos kérdésre nem adtak még választ

Csizmadia szerint egy akkugyár letelepítésére Pécsen jelenleg nincs meg a megfelelő méretű ipari park, de az elzavart befektetők kapcsán számos kérdésre nem adtak mindeddig választ: történtek-e előzetes vizsgálatok, mielőtt ajtót mutattak a befektetőknek? Ám a legnagyobb gondot az okozza, hogy a városvezetők állásfoglalása riasztóan hat a nagyobb nemzetközi vállalatok számára is.

– Mivel a befektetőellenességük mögött csupán pillanatnyi politikai haszonszerzés áll, nem pedig korrekt szakmai hozzáállás, ezt érzékelik a vállalatok is, amelyek tarthatnak attól, hogy majd legközelebb ők kerülnek célkeresztbe, ezért inkább Pécs helyett másik helyszínt keresnek. A pécsi baloldalnak tapsolnak a külföldi megbízóik, lehet, már ők is beálltak abba a kampányba, hogy ezek a befektetők ne Magyarországot válasszák

 – mondta.

Meglátása szerint a baloldali nyilatkozatok helyett Pécs következő városvezetésének olyan feltételeket kell biztosítania, amelyek a befektetőknek garantálják, hogy közép  és hosszú távon azt érezzék: jó helyre került a pénzük, a befektetésük megtérül, esetlegesen még fejleszthetnek is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!