Jön az ötödik Dunamenti Halfesztivál

2023.04.11. 19:15

Ismét halétkek fenséges illata lengi be a mohácsi belvárost

Két év kényszerszünetet után rendezték meg tavaly Mohácson a negyedik Dunamenti Halfesztivált, hamarosan pedig jön az ötödik: július 15-én ismét a halételek fenséges illata lengi be majd be a belvárost.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó:

Az eseményen, amelynek máris elkészült a részletes programja, egy időben, egy helyen kóstolható végig számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel - ilyen sehol másutt nincs az országban.   

2017-ben rendezte meg első saját fesztiválját, a Dunamenti Halfesztivált a Mohácsi Német Önkormányzat, amelyen a Duna mentén készített, hagyományos halételeket kívánták bemutatni. A kezdetek óta hangsúlyozták, nem szeretnének semmiféle vetélkedésbe kezdeni a bajai halfőzővel, hiszen ott a helyi, azaz a bajai halászléről szól a program.

A mohácsi fesztivál nevében pontosan azért szerepel, hogy „Dunamenti", mert nem csak Mohácsról, hanem ténylegesen a Duna mentéről, tehát Győrtől kezdődően egészen a Szerbiáig, Horvátországig terjedő szakaszról is érkeznek Mohácsra halfőző mesterek, akik a saját szokásaiknak, hagyományaiknak megfelelően készítik el az ételt.

Az elképzelés nagyon bejött, a kezdeményezésből gyorsan hagyomány lett, az első alkalom után a másodikon és a harmadikon is rengetegen megfordultak. A mohácsiak mellett Pécsről, a megye és az ország más részeiből is sokan érkeztek. 2020-ban és két éve azonban a járvány keresztülhúzta a szervezők számításai, s kénytelenek voltak lemondani az eseményt. Tavaly már nem volt akadálya a fesztivál megtartásának, amire ismét rengetegen voltak kíváncsiak, s minden bizonnyal így lesz ez idén is, július 15-én.

A szervezők hangsúlyozzák, aki nem szeretne halat főzni, hanem csak egy jó halételt enne, az sem marad hoppon, rájuk is gondolván a rendezvényünkön lehetőség lesz különféle halételek megvásárlására is. Azt mi tesszük hozzá, hogy az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan egyáltalán nem csillagászati áron.

A helyszín nem változik, a Szent János-, a Szentháromság-, a Jókai- és a Szabadság utca egy részét, továbbá a Millenniumi Emlékmű környékét foglalja el a fesztivál, melynek központi helyszínei a Sváb utca, a Haludvar, a kis- és a nagyszínpad, továbbá a Halpont lesznek. A rendezvény részletes programja is elkészült, a nap során számos helyi, környékbeli és külföldi együttes, énekes és tánccsoport ad ízelítőt a sváb kultúra sokszínűségéből. s természetesen lesz utcabál is.

Fotós:                                     

A fesztiválra már lehet asztalt, főzőhelyet foglalni a (06) 20-320-11-01-es telefonszámon.

Íme, a részletes program: 

JÚLIUS 15. SZOMBAT

KIS SZÍNPAD (Millenniumi Emlékmű)
14:00-19:00 GYERMEKSAROK: kézműves foglalkozások, arcfestés, népi játékok, stb.
15:00-21:30 Kulturális programok

SZABADSÁG UTCA (JÓKAI U., SZENT JÁNOS U.)
11:00-21:00 őstermelői, kézműves, népművészeti vásár
15:00-17:00 regisztráció, főzőhelyek elfoglalása, tűztálca osztás
17:00- MEGNYITÓ, majd tűzgyújtás, főzés és vacsora

NAGY SZÍNPAD (Szentháromság-szobor)
13:00-17:00 Kulturális programok
17:00-17:30 MEGNYITÓ
17:30-20:00 Kulturális programok
20:00-21:00 Eredményhirdetés – főzőverseny
21:00-23:00 DIE JUNGEN ZELLBERGER koncert - Ausztria, Tirol
23:00-03:00 SEXTETT KAPELLE - utcabál

SVÁB UTCA (Sétáló utca Szentháromság-szobor felőli vége))
14:00-20:00 „SVÁB HAGYOMÁNYOK UTCÁJA” – avagy a sváb népművészeti, gasztronómiai értékek interaktív bemutatása

HALPONT (Jókai utca Szentháromság-szobor felőli vége)
11:00-21:00 Halpont - mohácsi halászlé, harcsapörkölt, sült hal stb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!