Mi történik a városházán?

2023.06.24. 07:00

Újabb törés előtt a Gyurcsánnyal szövetkező Péterffy-koalíció?

Miután az LMP társelnöke, Ungár Péter bejelentette, hogy amíg más ellenzéki városban jól vezetik a várost, addig Pécsen Péterffy Attilával szemben sok kritikájuk lett, a pécsi Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő is súlyos kérdéseket tett fel Péterffynek. Nem kizárt, hogy nyáron tovább szakad a baloldali koalíció, Péterffy Attila szűk köreit is elérte az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos botrány, a nyomozók a polgármesteri hivatalban kopogtatnak.

Bóka Máté Ciprián

Keresztes László Lóránt pécsi parlamenti képviselő is tett fel kellemetlen kérdéseket

A nyári uborkaszezon kellős közepére, július 4-re időzítették azt a közgyűlést, amelynek elvileg a lakásrendelet lesz a témája, de nem kizárt, hogy a belső harcokat szeretnék lerendezni az LMP-DK-MSZP-Jobbik-Momentum-Öttorony koalíción belül. Az, hogy mennyire csak a pillanatnyi pozíciók, érdekek tartják össze az irányítást, mutatja, hogy korábban öten már kiléptek a városvezető szövetségből és majd pedig két momentumos elveit félredobva vissza is talált a Gyurcsány Ferenchez egyre közelítő koalícióba. Az LMP ugyan 2019-ben nem volt része a csoportnak, ám amikor szükség volt a baloldali többségre, akkor az LMP-s Kóbor Józsefet egy meglehetősen erőtlen bizottság elnöki posztjával – és azzal járó nagyobb fizetéssel – "megkínálva" az LMP-t magukhoz emelték be a csonkakoalícióba.

A tavalyi parlamenti választás baloldali veresége után azonban a különböző szervezetekben mindinkább kezdett az megfogalmazódni, hogyha"összefogás" nem vezetett eredményre, akkor inkább saját, karakteres politikával próbálkoznának meg - részben a saját jövőjük érdekében - már ha ezt Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki vezére engedi.  

Ungár Péter, az LMP társelnöke egy tavaszi interjúban már arról beszélt, hogy nagy esélyt lát arra, hogy Pécsett önállóan induljanak azért, mert amíg máshol az ellenzéki polgármester jól vezeti a várost, addig Péterffyvel szemben sok kritikájuk van. Egyben a MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester nevét is szóba hozta úgy, mint aki "nem a morális tisztaság példaképe".

Keresztes László Lóránt pécsi parlamenti képviselő, az LMP elnökségi tagja nem sokkal később pedig éppen azt kérdést feszegette Péterffynél, hogy Nyőgéri volt felesége és jelenlegi feleségének – aki egyébként a városházán csoportvezető lett – üzlettársa önkormányzati lakáshoz jutott volna a járvány ideje alatt. Péterffy ezt tagadta válaszlevelében, azt viszont nem, hogy ő írta alá a bérleti szerződések meghosszabbítását, bár szerinte a lakásrendelet alapján jártak el.

A Péterffy MSZP-s alpolgármestere körül eddig is számos botrány tört ki, hiszen éppen az ő területét érintően indult el nyomozás a lakások kiutalása miatt, az ő egykori bizalmas munkatársa, alpolgármesteri referense után érdeklődtek a nyomozók, Nyőgéri volt az, akinek a cégeit kényszertörléssel szüntették meg, ami miatt pedig bizottsági elnök sem lehetett, és ő volt az, akit botrányos körülmények között, fű alatt nevezett ki Péterffy alpolgármesterének.

A fentiek után nem lenne meglepő, ha a nyáron megszabadulna Péterffy Nyőgéritől, hiszen eddig is sokat rontott polgármesteri megítélésén. Ezzel párhuzamosan pedig az egyik momentumos – Sajgó Györgyöt említette forrásunk – ülne be a helyére, hiszen a Momentum még nem nyújtotta be igazán a számlát a visszatalálásukért.

Ugyanakkor az MSZP pécsi hatalmi-pénzügyi törekvései nem biztos, hogy ezt engedik, de a végső szót erről is Gyurcsány mondhatja ki, hiszen a tét valójában a jövő évi önkormányzati választás, ami a baloldal számára létkérdés, főként abban a relációban, hogy a 2026-os parlamenti voksolás is egyre közelebb kerül.

A Jobbik is már szakítana

Megírtuk, a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton is mondta egy interjúban, hogy nem indulnak együtt az ellenzékkel, mert „a baloldali térfélen megy egy kiszorítósdi arról, hogy ki legyen a kakas a szemétdombon, és hogyan lehet társadalmi támogatottság nélkül egy-két mandátumot szerezni”. Pécsen Fogarasi Gábor jobbikos képviselő, bizottsági elnök szinte teljesen elnémult, az utóbbi időben nem is szólalt fel a közgyűléseken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!