Bama.hu videó

2023.07.14. 11:30

Változatos játékokkal fejlesztik a készségeket (galéria és videók)

Ha itt a nyár, akkor biztos, hogy lépten-nyomon táborozókba botlunk Pécsett. És az is biztos, hogy az Élményzóna Egyesület által szervezett táborokon résztvevő gyerekekkel is összefutunk, akiket mindig jókedv és kalandvágy fűt.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Nem létezik akadály a Katonai Expedíciós Túlélőtábor résztvevői előtt. Ez az egyik tábor – ebbe sikerült bepillantást nyernünk – az ötből, amelyeket az Élményzóna hirdetett meg idén is különböző tematikában. Emellett szerveznek klasszikus kaland-, angol nyelvű kalandtáborokat, pályaorientációs és önismereti, valamint robotika tábort is.

A táborozók a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium előtti füves területen készültek egy újabb kalandra. Egy időkapun keresztül kellett bejutniuk stratégiát alkotva. Az időkapu egy kötél, ez alatt kellett bejutniuk a gyerekeknek a körbe úgy, hogy nem használhatják a kezüket, mindezt úgy megszervezve, hogy világcsúcsot döntsenek és jobbak legyenek a többi csapatnál. Természetesen a végén egy nagy közös feladat vár a csapatokra, nem hagyják a táborszervezők, hogy helyezettek legyenek, feloldják ezt a feszültséget.

Az Élményzóna Egyesület elnöke, Horváth András oktató és tréner elmondta, hogy a táboraik alapvetően az élménypedagógia módszertanára épülnek és különböző készségeket – együttműködés, kommunikáció, problémamegoldás, bajtársiasság, egymás támogatása – is fejlesztenek. A Katonai Expedíciós Túlélőtáborban hatványozottan érvényesül a bajtársi­asság, az egymás segítése és a társas támogatások.

– Az, hogy megbízzunk a másikban, és az, hogy engedjük, hogy mi megbízzunk a másikban nagyon fontos eleme a tábornak. Azt vettük észre, hogy mi könnyebben adunk segítséget, de amikor másoktól kell elfogadni, az még a felnőtteknek is nagy probléma. Ebben nyújtanak segítséget a táborok játékai, úgy, hogy azok keretmesébe vannak ágyazva, és nem direktben jelennek meg a szituációk

 – mesélte a tréner.

Számos szuper játékkal várják a táborozókat az Élményzónánál, az egyik ilyen a függesztett kötélkert, amely a fák közé van kifeszítve. Több méter hosszú – 15, 20–25, 150 – kötélpályát is ki tudnak építeni bárhol. Ezzel kapcsolatban így mesélt Horváth András.

– Itt is ugyanazokat a készségeket – együttműködés, társas támogatás, kommunikáció – tudjuk fejleszteni. A táborozóknak fel kell lépniük a kötélkertre, amely negyven centiméterre van a talajtól, és úgy kell végigmenniük rajta, hogy sehol sem szállhatnak le. Ez alatt az időszak alatt nem biztos, hogy a pálya mindegyik részén végig tudnak menni támogatás nélkül, ilyenkor kell a társak segítsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!