Aktív a kapcsolat a svájci testvértelepüléssel

2023.08.17. 12:00

A hetvehelyiek Svájcból kapott baráti mentőöve ma is a házasságkötő terem falát díszíti

Immár 28 éve van aktív kapcsolata Hetvehelynek Rafz (Svájc) településsel.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egyik évben a svájci kisvárosból érkeznek a vendégek a baranyai faluba, a következő évben pedig innen utazik ki egy kisebb csapat. A testvértelepülések minden alkalommal meg is ajándékozzák egymást, Rafz nagyon sokszor támogatást nyújtott Hetvehely önkormányzatának, még a testvértelepülési kapcsolat kezdetén egy mentőövet kaptak, amely ma is a hivatal házasságkötő termének falát díszíti. Ez emlékezteti a baranyai falu vezetőit arra, hogy ha bármikor nehézségük adódik, tudják, hogy vannak segítő barátaik. 2009-ben a falubuszt is Rafz-tól kapta Hetvehely, de bútorokkal, berendezésekkel is segítettek már több alkalommal. Az idén egy szív alakú szekérkerékkel érkeztek a rafzi vendégek, amely azt jelképezi, hogy a két település egy irányba halad.

– Volt olyan, hogy három polgármester jött Rafzról, hiszen a jelenlévő településvezetőt a korábbi és annak elődje is elkísérte. Ők nagyon jóban vannak egymással annak ellenére is, hogy adott esetben nem egy politikai oldalt képviselnek – mondta Wágner Antal, Hetvehely polgármestere, aki 1990 óta vezeti a települést. 2025-ben, amikor 30 éves lesz a testvértelepülési kapcsolat, akkor Rafzban tartanak nagyobb ünnepséget ebből az alkalomból, és Hetvehelyről egy nagyobb csapatra számítanak a svájci vendéglátók. 

Wágner Antal elmondta, ők is minden találkozóra különleges ajándékokkal készültek, adtak már boroshordót, a két település címerével ellátott emléktárgyat, helyi termékekből álló csomagot és még sok egyéb emléket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!