Jól járt a helyi szervezet

2023.08.28. 07:00

A vidéki városok közül Pécsre jutott a legtöbb Soros-pénz

Egy Soros György által finanszírozott portál hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amikből kiderült, hogy az elmúlt években a vidéki szervezetek közül Pécsre jutott a legtöbb Soros-támogatás, amivel még országos hatáskörű szervezeteket is maguk mögé tudott utasítani a helyi szervezet. A jelenlegi baloldali polgármesternek is kedves alapítvány részesült a pénzekből.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer L.

A Magyar Nemzet megírta, hogy egy Soros által is finanszírozott portál összeállítása szerint 2016-tól a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok legalább 28,5 millió dollárral – közel tíz milliárd forinttal – támogatták a magát civilnek nevező, ám a baloldali pártoknak, polgármestereknek kedves szervezeteket. Közöttük van például az a TASZ, amely rendszerint olyan témákban érzi otthonosan magát, amellyel a jobboldali kormányt lehet támadni, de például a határon túli  magyar kisebbség kapcsán nem igazán tesz erőfeszítéseket az emberi jogaik védelme érdekében. 

A TASZ-t ugyanakkor országosan ismerik, mégis jóval kevesebb jutott neki, mint a pécsi Emberség Erejével Alapítványnak, amely 2,316 millió dollárt – ami nagyjából 820 milliót forintnak felel meg – kapott a Sorostól. A pécsi szervezetnél többet csak a baloldali, a párbeszédes Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak (3,32 millió dollár) és a Civil Kollégium Alapítványnak (2,48 millió dollár) utaltak. 

Beszédes, hogy David Pressman amerikai nagykövet, aki előszeretettel szerepel úgy, mint a kormány kritikusa, a baloldali sajtóban a pécsi látogatásakor a szintén párbeszédes Mellár Tamást, a jelenlegi pécsi polgármester segítőjét, és magát a polgármestert is meglátogatta. Pressman hosszan tárgyalt az Emberség Erejével Alapítvánnyal is, együtt vettek részt munkaebéden is. A Soros-féle százmilliókból működő pécsi szervezet az elmúlt években civil szervezeteket is támogattak és számos esetben tartott érzékenyítő programokat akár iskolásoknak is melegekről, de a saját beszámolójuk szerint az egyetemi modellváltás idején a FreePTE mozgalmat is támogatták, ami szintén a kormányellenes hangulatkeltésnek volt betudható. 

A szervezet vezetője ugyanakkor már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy ők nem politizálnak. 

A Soros-hálózat állítólagos „nem politizálását" mutatja, hogy a második legtöbb támogatást kapó Civil Kollégium Alapítvány mintegy tíz éve még a Fidesz-székházra támadó Hallgatói Hálózatot „koordinálta”. Később „a 2022-es választás tisztaságáért, a választók felvilágosításáért” úgynevezett Tiszta szavazás kampányt indított TASZ-szal, a szintén Soros-hálózatba tartozó Political Capitallel és a balliberális előválasztást lebonyolító aHanggal - számolt be a Magyar Nemzet. Az aHang alapítóinak az egyike egyébként nem más, mint Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány elnöke. Tehát a második legnagyobb forrást az elmúlt években az a szervezet kapta, amelyiknek elnöke egyben a balliberális előválasztásért felelt.

Soros György spekulációval kapcsolatban még a baloldali lapok is megírták, hogy 2008-ban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete félmilliárdos bírságot szabott ki a spekulánsra, mert kiderült, hogy az OTP árfolyamának csökkenése mögött az „üzletember" állhatott,a határozat szerint a Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályt. Sorost 2002-ben Franciaországban is elítélték bennfentes kereskedés miatt a szocialista kormány elején végrehajtott bankfelvásárlás miatt, ezzel 1988-ban 2,28 milliárdos hasznot csinált, jól jelzi, hogy mekkora bizniszt csinált, hogy az átlagkereset 9000 forint volt abban az évben idehaza...

A migránspárti Soros számlájára írják az 1992. szeptember 16-ai „fekete szerdát", a brit font összeomlásának napját, amivel 1,1 milliárd fontot szerzett meg. Hasonlóképpen szerepe volt az 1997-es délkelet-ázsiai gazdasági krízisben, amikor szintén a pénzek gyengülésére játszott és nyert is, válságba döntve több országot is.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!