Ketyeg az óra

2023.08.02. 20:09

Süllyed a baloldali hajó: az egyik fővezér távozása az újabb jel

Információink szerint ugyan a szocialista belső pénzügyi körökkel kifejezetten jó kapcsolata volt Szabó Szilárdnak, feladat-végrehajtóként számíthattak rá, de a jelenlegi baloldali polgármesterrel nem volt felhőtlen a viszonya. A balos cégvezető a 40 milliós állását hagyta ott inkább, hiszen a választásig még nagyjából egyéves keresete hátra lett volna.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A városban közismert, hogy volt olyan pécsi baloldali politikus, akivel miután összerúgta a port Péterffy Attila regnáló polgármester, még a párjának is felmondtak az egyik önkormányzati cégnél. A pécsi önkormányzat az őket kritikával illető újságírók családját, magánembereket sem kímélte, azokról szenzitív, személyes adatokat is igyekezett megosztani hivatalos közleményekben fantazmagóriákba csomagolva.
A minap azonban ugyanez az önkormányzat családi okokra hivatkozott akkor, amikor a baloldalnak és a helyi szocialista pártnak kedves Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító vezére távozásáról beszélt közleményében.

Ez már neki is „forró” volt

Szabó kapcsán tény, hogy valóban történt a családjában tragédia, de ez már korábban volt. Lapunk forrásai szerint a lemondott vezérigazgató mostani döntése inkább azzal magyarázható, hogy egy esztendő múlva már választások lesznek, a városházi körökben úgy hírlik, hogy őt jelölhették ki arra, hogy a kampányra a kasszában tartsa a pénzt. Forrásaink szerint nem kizárt, hogy ezt már az exvezér is „forrónak” ítélte meg, és ez volt az utolsó csepp a pohárban számára.

Már az sem lehetett ínyére, hogy a Pécsi Vagyonhasznosítóval egymilliárd forintért megvetették a Tettye Forrásház székhelyét birtokló Tettye Vízház Kft.-t arra hivatkozva, hogy majd ez bevételt termel számára. (Bár az kérdés, hogy a súlyosan veszteséges vizes vállalattól elvárt bevétel az önkormányzat egészét tekintve valóban bevételnek nevezhető-e?) Aztán amint megszerezte a céget a PVH, a Tettye Vízház Kft. nyereségét ki is szedte a vállalatból Szabó Szilárd.

 

A propagandát segítették

Szabót megbízták azzal is, hogy egy olyan cégnek, a tavaly létrehozott Pécsi Létesítményüzemeltetőnek az irányítását vigye ingyen, amelyet elvileg létesítményüzemeltetésre hoztak létre. Csakhogy a cégben számos olyan tevékenységi kört is megjelöltek, amik egy újabb, baloldali propagandacég működtetését is lehetővé teszik.

A cégalapításról szóló előterjesztésben az szerepelt, hogy a projektek megfelelő előkészítése és lebonyolítása, lezárása és utánkövetése érdekében szükségessé vált egy olyan gazdasági társaság megalapítása, mely megfelel a közbeszerzési törvényben rögzített in house feltételeknek és az uniós projektekben vállalt, illetve a jövőben ellátandó feladatok ellátására hivatott. Ilyen feladatokra a városi propagandacég és a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. is alkalmas lehetett volna.

 

Sokaknak szemet szúrt

A Pécsi Vagyonhasznosító vezérének nevéhez fűződik az állítólagosan közbiztonsági célokat szolgáló keleti centrum létrehozása a meszesi városrészben. Erre azonban évekkel ezelőtt úgy költöttek el 50 millió forintot, hogy az már a városi képviselőknek is szemet szúrt, vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben.

A volt vezérigazgató az elmúlt időszakban annyira felpörgette a városi kézben lévő ingatlanok eladását, hogy a saját bevallása szerint is 320 százalékkal teljesítette túl a Pécsi Vagyonhasznosító tervét. Ennek is köszönhetően 2021-ben és 2022-ben mintegy 580 millió forint értékben adtak el ingatlanokat, ami ki is derült a céges beszámolójukból. Szabó szinte azonnal dobra verte azt a belvárosi ingatlant, az egykori menzát is, amellyel kapcsolatban Péterffy Attila a közleményében még arról beszélt, hogy „visszaszerezték” a pécsiek számára.

Ez a jövő felélése

Csizmadia Péter pécsi fideszes frakcióvezető már korábban úgy fogalmazott, hogy meglehetősen kifeszített helyzetben van a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. amiatt, hogy megvette a Tettye Forrásház épületét, a jelenlegi gazdasági helyzetben a kiadott bérlemények számát is nehéz megtartani, illetve a hitelmoratórium sem vonatkozik már a cégre. Az pedig a jövő felélése, ha ingatlanokat adnak el úgy, hogy azok nem befektetői célokat szolgálnak. Ez mindig egy válságtünet – tette hozzá.

Egyébként az önkormányzat idén tavaszi döntése alapján a lemondott vezérigazgató több mint tízmilliós prémiumban bízhatott volna, ehhez meg kellett volna őriznie a cég likviditását, valamit 174 milliós eredményt kellett volna produkálnia. A jutalomkiírásban előírták számára, hogy a 2023-ban értékesítendő vagyonelemek online licitje során az eladások végeredményének 75 millióval kell meghaladniuk az induló árat. Azt nem rögzítették, hogy ezt egy vagy több száz ingatlanértékesítés során kellett volna teljesítenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!