Ez történt 100 éve

2023.09.30. 17:00

Gyásznap: feketébe borult Pécs városa

Volt idő, amikor szeptember 10-én fekete lobogók jelentek meg az épületek falain.

Zsigmond József

Fotó: Tsvetelina Dyankova

„Eredeti távirat, Budapest. A királynét meggyilkolták. A királyné Genfből Terintetbe akart menni. Hajóra szállásakor egy ismeretlen melléje furakodott és látszólag meglökte, valósággal megszúrta a királynét. A hajó tovább indulása után vették észre a merényletet, midőn a királyné elájult, s rövid haláltusa után meghalt.  

Ébren vagyunk, vagy álmodunk, s egy vérfagyasztó, velőtrázó szörnyű álom nehezült lelkünkre, mely észbontó hatásával mint a villám sújt le ránk. Mit jelentsen a rettenetes hír, mely előtt megrendülve állunk, s nem tudunk, nem akarunk neki hitelt adni, mert oly mélyen sebzi a magyar szívé ....”, ezekkel a sorokkal jelent meg a szomorú hír 1898. szeptember 11-én a Pécsi Figyelőben. 

1898. szeptember 10-én vesztette életét Genfben Erzsébet magyar királyné, Sissi, miután egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szíven szúrta őt egy sétahajózás közben. Szeptember 10-e egy időben gyásznap volt Magyarországon.

– Gyászborult Magyarországra; megölték Erzsébet királynét. Évente, a gyásznaptól fogva bánatos szívvel, őszinte könnyhullatással adózik kegyeletében a magyarok királynéja feledhetlen emlékére e napon, midőn évenként újra átéljük azt a szenvedést, lelkünkre újra ránehezedik a bánat borúja, mely szívünket akkor fogta el, midőn fekete szárnyakon sebesen terjedt el a megdöbbentő hír, hogy hazánk Nagyasszonyának nemes szíve megszűnt dobogni, átütötte a gyilkos tőr, s a gaznak egyetlen átkos kézmozdulata gyászba borította az országot – írta 1901. szeptember 10-én a Pécsi Figyelő.

A lap tudósítása szerint a gyásznapra a pécsi középületek és számos magánház tetején a komor őszi szellő fekete lobogókat lengetett, a város felöltötte gyászos ünnepi köntösét. Reggel kilenc órakor gyászmise volt a székesegyházban, melyet szintén gyászünnepi díszbe öltöztettek. A reggeli misét maga Hetyey Sámuel megyéspüspök mondotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!