A tudatos idősödésért

2023.09.21. 15:40

Révész Máriusz: fel kell kelteni a vágyat az aktív életmód iránt

A mozgásszegény életmód következményeinek drámai adataival és az azokra való megoldással érkezett a pécsi egyetem egészségügyi karának csütörtöki konferenciájára Révész Máriusz. Az Aktív Magyarország programért felelős államtitkár hangsúlyozta: céljuk felkelteni a vágyat az aktív, mozgásban gazdag élet iránt.

Balikó Gergely

Forrás: Univ Pécs

Fotó: Csortos Szabolcs

A kormánypárti politikus Aktív idősek című tanácskozáson felmérések eredményét ismertetve közölte, hogy a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol. 

Révész Máriusz kifejtette, hogy számos, sokakat érintő betegség, valamint még inkább megdöbbentő módon a halálozások csaknem tíz százaléka a mozgáshiányra vezethető vissza. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon naponta átlagosan 37-en vesztik életüket emiatt.

Az államtitkár előadásában figyelmeztetett arra is, hogy Magyarországon a férfiaknál 6,1, a nőknél 4,8 évvel alatta marad az uniós átlagnak, és ennek oka elsősorban nem az egészségügyi ellátásban, hanem az életmódban keresendő. Szavai szerint a szabadidősportnak az Aktív Magyarországért programba emelésével 15 százalékkal kellene csökkenteni azoknak a számát, akik soha nem sportolnak. Mint szavaiból kiderült, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, Monspart Sarolta nevét viselő aktív életmód stratégiát épp ezt a célt tűzte maga elé.

Révész Máriusz szerint sportegyesületeknek nagyobb szerepet kell vállalniuk a szabadidősportban, továbbá legalább ötszáz gyaloglóklubot terveznek alapítani, kifejezetten a szépkorúak számára, majd amellett is érvelt, hogy szükséges egyszerűsíteni a szabadtéri rendezvények megszervezését.

A Bob Marley egyik slágerére a stílszerűen vidám tornával induló eseményen Ács Pongrác, a kar dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar társadalom 77 százaléka inaktívnak minősül. Ha ezt a 67 százalékra lehetne csökkenteni, akkor 10 milliárd forintot és 500 ezer táppénzes napot tudna megtakarítani az ország – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!