Bama.hu videó

2023.10.13. 20:00

Identitásunk megőrzésének egyik legszebb módja a népdaléneklés - videó

Még be sem értem a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumba, és már az utcán hallottam, ahogy száll az ének az épületből, hívogatva minden érdeklődőt az október 13-án megrendezett Kodály Népdalmaratonra.

Czeczon Enikő

Ha a Kodály falai beszélni tudnának, akkor egyetértenének velem azzal kapcsolatban, hogy amikor az ember belép az intézménybe, akkor érzi a kultúra iránti szeretetet és elhivatottságot. Az iskolában nagy szerepe van a tehetséggondozásnak, a tehetségkibontakoztatásnak, valamint annak is, hogy őrizzék a magyar nép hagyományait, köztük a népzenét. Ez az egyik oka, hogy kiváló helyszínéül szolgált az intézmény a Kodály Népdalmaratonnak.  

Ha meghalljuk azt a szót, hogy maraton, akkor azt hihetnénk, hogy ez az esemény egyfajta verseny volt. De nem, ez egy bemutató volt, valamint a felszabadult, örömteli éneklés színtere, amelyen jeles szakemberekből álló bizottság adott értékelést a produkciókról. A zsűri elnöke Eredics Gábor Kossuth-díjas, Weiner Leó-díjas művésztanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, míg a tagok Bergics Lajos a Pécsi Tudományegyetem tanára, előadóművész, a „Népművészet Ifjú Mestere” cím tulajdonosa, valamint Jankó Gabriella népdalénekes, szintén a „Népművészet Ifjú Mestere” cím tulajdonosa volt.  A rendező biztosság elnöke pedig Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség alelnöke volt.

Nem csak a versenyzőkön, akik között volt hét és hetvenéves is, hanem a zsűrin is látszódott az izgatottság, valamint az, hogy mennyire várják már, hogy elrajtoljon a maraton. Az első pódiumra lépő pont egy kisfiú volt. Jól eső érzés töltött el, hogy láthatom és hallhatom, hogy egy ilyen korú gyermek a népzene bűvöletében él. Őt követték kisebb és nagyobb csoportok, duók, szólóénekesek.  

A gimnázium igazgatónője, Béres Andrásné elmondta, hogy ő is ebben az intézményben szívta magába mindazt, amit Kodály Zoltánról egy középiskolás megtanulhat. Ez a hagyaték olyan mélyen benne maradt, hogy egyfajta vezetőként való felelősséggel párosulva, egy elhivatottságot, kötelességet is jelent számára, hogy a kodályi elveket és értékeket tovább hagyományozza a diákokra, a pécsi gyerekekre és a magyar ifjúságra:

– Én átéltem itt azt, hogy az iskola átitatódott a kodályi szellemiséggel. Ez a szellemiség pedig a mai napon testet ölt azokban a produkciókban, amiket hallani fogunk, képviselve ezzel a magyar társadalmat. Ennél méltóbban nem is tudnánk emlékezni a mesterre, minthogy az ő általa annyira nagyra tartott, és annyira szeretett népdalokat szólaltatjuk meg, ezzel jelezve, hogy nekünk kötelességünk kultúránknak ezt a kincsét továbbadni, megőrizni. 

A rendezvényen jelen volt, és megnyitotta azt Dr. Vas Bence, a Magyar Kodály Társaság elnöke, aki beszédében elmondta, hogy most nehéz időket élünk, sok minden eltereli a figyelmünket, de mégis a mi dolgunk Magyarországon, magyarként, hogy megőrizzük identitásunkat, és ehhez az egyik legszebb és leghatékonyabb mód az, ha népdalainkat énekeljük. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!