Sajtótájékoztató

2023.10.27. 10:45

Kivégezték a pécsi fiatalt, de alig tudunk róla

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően a kádári bosszú mindenkit utolért, akiről úgy vélték, hogy valamiféle köze lehetett az októberi eseményekhez. Baranyát sem kerülték el azok a koncepciós perek – sokakat bebörtönöztek, és három esetben kivégzés is történt.

Bóka Máté Ciprián

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: BortN66

– Petrus József forradalmárt, illetve Szabó István nemzetőrt a Baranya vármegyei önkormányzat udvarán végezték ki

 – mondta Barkóczi Csaba fideszes képviselő pénteken. – A harmadik kivégzettel, Noé Jánossal szemben azonban még van történelmi adósságunk. 

Mind Péter Károly, mind Debreceni László politikai elítéltek saját visszaemlékezéseiben is említik Noé Jánost, de neki sem emléktáblája nincs, sem a Nemzeti Emlékezet Bizottság elérhető adatbázisaiban nincs feldolgozva ügye. A pécsi Fidesz frakció ezért a Nemzeti Emlékezet Bizottsághoz fordul. 

– Lényeges lenne, hogy jogi értelemben ők már ne számítsanak  elítélteknek. Ha a rehabilitáció nem történt meg, akkor az igazságszolgáltatási szerveknek kötelességük megtenni ezt kegyeleti okokból

 – tette hozzá Barkóczi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!