Bama.hu videó

2023.11.10. 13:42

Az első világháború hőseire és áldozataira emlékeztünk - galéria, videó

Százöt évvel ezelőtt, novemberben ért véget az első világégés.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Erről, valamint a nagy háború hőseinek és áldozatainak életéről és haláláról emlékeztek meg az összegyűltek a Pécsi Köztemető első világháborús parcellájánál, ahol tizennégy nemzet közel ezernyolcszáz katonája nyugszik.  

A megemlékezésen beszédet mondott Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, aki elmondta, hogy ezek a sírok az első világháború borzalmait, értelmetlen pusztítását idézik fel. De ezek a sírok figyelmeztetnek ma is arra, hogy Európa csak békében élhet, csak békében maradhat meg.  

Kiemelt vendégként felszólalt Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Titkárság titkárságvezetője, aki úgy fogalmazott, hogy ezek az elhunyt katonák sokfélék voltak, sokfélében hittek, de végső soron már mind egyenlők és mindannyian ugyanazt hirdetik, máig szóló üzenetként: jobb a béke, mint a háború, de ha mégis háborúra kerül a sor, akkor is helyt kell állni, de embernek maradva.

A beszédek megtartása után az egyházak áldása következett, majd kezdetét vette a koszorúzás, és a megemlékezés a díszlövés elhangzásával véget ért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!