Bama.hu videó

2023.12.12. 14:00

A nyílt napon segítettek a diákoknak a döntésben

Több száz középiskolás diák kereste fel kedden a PTE Általános Orvostudományi Karát. A nyílt napon interaktív programokkal és hasznos információkkal várták a jövőbeni hallgatókat.

Tóth Viktória

A végzős középiskolás diákoknak sokszor nem könnyű eldönteniük, hogy melyik egyetemen tanuljanak tovább. Ebben a döntésben segíthetnek a nyílt napok, melyeket ebben az időszakban tartanak. A PTE Általános Orvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar nyílt napját kedden rendezték meg a dr. Romhányi György Aulában.

A rendezvényen folyamatosan zajlottak a szakbemutató, tájékoztató előadások, a különböző alap- és mesterképzések iránt érdeklődők ezekből minden fontos részletet megtudhattak. Több tucat stand volt felállítva mind a régi, mind az új épületrészben, a legtöbb pultnál ki is lehetett próbálni valami érdekes, a képzéshez kapcsolódó tevékenységet. Az orvos-, a fogorvos-, a gyógyszerész- és a biotechnológiaképzés iránt érdeklődő diákok megpróbálták az alapszintű újraélesztést, szövettani metszeteket tanulmányozhattak mikroszkóp segítségével. A sebvarrás is sokakat érdekelt, az egyik standnál ugyanis mű sebet lehetett összevarrni, igazi cérnával, ollóval, csipesszel. Illóolajokkal is lehetett ismerkedni, gyógyteát készíteni és kóstolni. De az orvosi 3D nyomtatás területével is sokan megismerkedtek.
 

Az intézetek mellett hallgatói szervezetek és egyéb szolgáltatók is jelen voltak, többek között grafológiai és pályaorientációs tanácsadással készültek. Sok kérdés érkezett a Hallgatói Önkormányzat jelen lévő képviselőihez is. Ők többek között abban is tudtak segíteni, hogy milyen ösztöndíjak vannak, hogyan épül fel egy félév, és azt is el tudták mesélni, hogy milyen lesz a gólyatábor. Sokan érkeztek szüleikkel együtt, erre a szervezők is számítottak, ugyanis külön standdal készültek a szülőknek, ahol ők is kérdezhettek.
Az idei nyílt napon egy különleges előadással is készültek a diákoknak az orvosi életpályáról, annak szépségeiről és kihívásairól dr. Schlégl Ádám kutatóűrhajós-jelölt, a PTE ÁOK alumnusa ortopéd-traumatológus szakorvosa beszélt. Ő a Magyar Űrhajós Program több száz jelentkezőből bent maradt négy űrhajósjelölt egyike, akik közül valaki 2024 végén vagy 2025 elején a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát.

A vármegye több részéből, s az ország távolabbi településeiről is érkeztek jövőbeni hallgatók. Az érdeklődő diákok között pedig nem csak tizenkettedikesek voltak, hanem fiatalabbak is, akik tudatosan készülnek a jövőre.

 

Kezdődik a jelentkezési időszak
A 2024. szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre a jelentkezési időszak kezdete várhatóan 2023. december 20. lesz. A jelentkezési határidő pedig 2024. február 15. A diákok legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg interneten keresztül, az E-felvételi felületen. Ahhoz, hogy a jelentkezést leadhassák, először regisztrálniuk kell a felvi.hu oldalon, majd beléphetnek a jelentkezési felületre. Ám a jelentkezés leadásával még nincs vége a folyamatnak, hitelesíteni kell az E-felvételi felületén szereplő adatokat. A PTE mindként említett karára 2 emelt szintű érettségi a felvételi követelmény, a biológia kötelező, emellett választható még a fizika vagy kémia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!