Bama.hu videó

2023.12.25. 15:40

Vári Éva: A színpadra lépve kaptuk meg a legnagyobb ajándékot (videó)

– Karácsonykor mindenki a gyerekkoráról beszél, a sok csodálatos ajándékról, a gyönyörű karácsonyokról, csengőről, angyalokról, ahogy boldogan, békességben együtt volt a család – mondta Vári Éva Kossuth-díjas színművésznő.

Mohay Réka

– Én háborús gyerek vagyok, a második világháború alatt születtem, négy-öt éves korig nem is emlékszem, milyen karácsonyom volt. Hat éves koromban édesanyám beíratott a zárdába, ott természetesen már tanultunk a vallásról, Jézusról, Istenről, Szűz Máriáról… Édesapám hadifogoly volt,  ‘47-ben jött haza, tehát addig rendkívül szegényes, nem igazán emlékezetes karácsonyaim voltak – árulta el a művésznő.

– Az élénken él bennem, hogy egy csodálatosan szép kis kápolnába jártam, ahol az egyik perselynél állítottak egy angyalt, szárnyakkal, s ha bedobtunk pénzt, akkor egy apró mozdulattal „megköszönte”. Én a maradék pénz mindig elvittem és bedobtam, mert annyira tetszett, hogy angyal ezt megköszöni! 

– emlékezett vissza Vári Éva.

– Később pedig már a színházról szólt a karácsonyom. Amikor leérettségiztem, rögtön színházhoz szerződtem. Szentestére hazamehettünk, majd emlékszem, hogy utána édesanyám reggel hat órakor levitt a buszmegállóba és viszajöttem az adott színházba, mert az összes karácsonyom úgy telt el, hogy két előadást játszottunk. Ilyenkor a színészek elhozták, amiket sütöttek otthon, és az öltözőbe kínáltuk egymást, kicsit szomorkodva, hogy nekünk nincs karácsony… De aztán kimentünk a színpadra, és megkaptuk a legnagyobb ajándékot. Azt, hogy minket választottak, hogy eljött a közönség és megnézett bennünket, és onnantól már nem volt fáradtság, se nosztalgia, mert akkor nekünk már az volt az ajándék, hogy játszhatunk – mondta a színművésznő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!