Vízvédelem és elvezetés

2024.01.11. 13:20

Elkészült a mecseknádasdi Öreg patak egyes szakaszainak rekonstrukciója

fejlesztése Mecseknádasdon. A „Mecseknádasdi Öreg patak helyreállítása” elnevezésű projekt megvalósítására 99,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Mecseknádasd Önkormányzata. A projekt a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatallal, mint konzorciumi partnerrel közösen került megvalósításra.

Bama.hu

Fotó: LITTLE DINOSAUR

A projekt átfogó célja Mecseknádasd település éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítése, a csapadékvíz okozta károk kockázatának megelőzése és a kockázatkezelés előmozdítása.

A projekt célja Mecseknádasd belterületén a csapadékvíz gazdálkodási beruházás első ütemével a településen végig futó Öreg-patak egyes szakaszainak felújítása, rekonstrukciója. Az elmúlt években a jelentős mennyiségű csapadék következtében a településen több alkalommal is árvízi védekezésre és a bekövetkezett károk enyhítésére volt szükség. Ezzel egyidőben lakossági szemléletformálási akció került lebonyolításra a környezettudatos és fenntartható csapadékvíz gazdálkodás köztudatba való átültetése érdekében.

A kivitelezés 3 helyszínen történt. 

A Patak (Felszabadulás) utcai szakaszon a meglévő mederszakasz növénymentesítése, profilozása, és az ingatlanok felöli megtámasztása gabion súlytámfal építésével valósult meg. A felújított árok a teljes csapadékvíz mennyiség elvezetésére alkalmas. A Jókai utca szakaszon a meglévő gyalogos átjáró hidraulikai szempontból megfelelő, a fa felszerkezete a gondos ápolás ellenére elhasználódott, ezért cserére szorult.

A Rékavölgy szakasz, mely NATURA2000 védelem alatt áll az előzetes hatósági egyeztetés alapján a meder természetközeli kialakulását megvédve kell, ezért ott mederalakítás nem történt. A meglévő mederszakasz a teljes csapadékvíz mennyiség elvezetésére alkalmas. A pályázaton belül fejlesztett bel- és csapadékvízvédelmi létesítmények hossza 441 m.

A kivitelezési munkálatok 2022 június 28-án kezdődtek el, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására 2023. december 19-én került sor.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!