Mobil is van

2024.01.11. 07:00

Ha szűkebb is a nyitva tartás, de legalább van helyben posta

A községi önkormányzatok folyamatosan küzdenek azért, hogy a lakosság számára fontos és elérhető szolgáltatásokat helyben tartsák. Van, ahol sikerrel járnak, van, ahol nem, de ráhatásuk – az esetek többségében – nincs a folyamatokra.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt időszakban több településen, kistérségi központban zárt be az MBH Bank, és a postahivatal helyben maradása, illetve bezárása is gyakran előkerül. A falvak lakosai ragaszkodnak hozzá, hogy a postai szolgáltatások helyben, megfelelő körülmények között legyenek elérhetőek, és ne csak a mobilpostát lássák egy-két órára a településen. 

Magyarbólyban például úgy sikerült megmenteni a bezárástól a postát, hogy annak üzemeltetését az önkormányzat vette át postapartnerként. S ugyan szűkebb nyitva tartással, de megmaradt a postahivatal. Pécsudvardon és Szederkényben a helyi kisboltba integrálódott, s utóbbi helyszínen – a lakók visszajelzései alapján – jobban is működik, mint korábban. 

Újpetrén év végéig egy épületben működött a bank és a posta. Az együttműködést a két szervezet nem hosszabbította meg, a bankfiók bezárt (MFB Pont maradt), a postahivatal pedig márciustól a Szentháromság téren, kocsma épületében kialakított helyiségben fog tovább működni. Addig ideiglenesen mobil posta járja a települést. 

Kraft Ferenc, a község polgármestere elmondta, minden fórumon próbálkoztak, valós érveket sorakoztattak fel, hogy a bankfiók is megmaradjon, de nem tudták megváltoztatni a pénzintézet döntését. Örülnek, hogy az ATM megmaradt, és annak is, hogy a posta is megmarad. Emellett további jó hír az is, hogy gyógyszertár is újra lesz a településen, mégpedig a Napsugár Egészségközpontban. Korábban is működött patika, de az üzemeltetője nyugdíjba ment, az épületet pedig eladták lakóháznak. A polgármester több helyről érdeklődött, és végül a szabadszentkirályi gyógyszertár fog még januárban fiókpatikát nyitni a településen.

Hobolban az önkormányzat próbálkozott megegyezni a Magyar Postával, hogy ne zárják be a helyi postahivatalt, de sikertelen volt az egyeztetés. Nagy Balázs, a község polgármestere elmondta, felajánlották, hogy átvállalják az épület rezsi költségét is, de a társaság aránytalan feltételeket ajánlott, így már több mint egy éve ott is mobilposta jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!