A vicc valósággá vált

2024.01.29. 20:00

Péterffyék addig ritkították a járatokat, hogy a buszos sztrájk is alig látszik

A baloldali pécsi városvezetés szándékaival szemben a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kitart a 20 százalékos béremelés mellett, és nem kizárt, hogy már ez is kevés lesz. Mindenesetre addig ritkították a pécsi járatokat, hogy már a vicc is valósággá vált Pécsen a sztrájk kapcsán.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Vasárnap kezdték, de hétfőn is folytatták a sztrájkot a pécsi tömegközlekedési cégnél, Tüke Busz Zrt.-nél, miután a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a sofőrök és a cégnél dolgozók számára legalább 20 százalékos béremelést szeretne elérni, mindenféle adható és így elvehető bérelemek helyett. (Ilyen volt az üzemanyagmegtakarítás, vagy a jegyek eladása után adandó plusz összeg, illetve a ruhapénz.)

Aki inkább betart

A sztrájkot a Független  Demokratikus Szakszervezet elnöke, Hofekker Ferenc volt MSZP-s támogatottságú jelölt az utasok vegzálásának tartja a minapi nyilatkozata szerint. Ez nem is lehet véletlen, hiszen a jelenlegi baloldali városvezetőkkel ápol szoros viszonyt. 

Még ez sem lesz elég? 

A SZAKSZ a volánbuszos, helyközi járatokra is sztrájkot hirdetett meg, ahol korábban egységesen 90 ezer forintos keresetnövekedést kértek, Raposa Gábor, a SZAKSZ pécsi vezetője szerint ha a Volánnál megadnak 70 ezer forintot, akkor a pécsiek számára a legalább 20 százalékos követeléssel is továbbra is hátrányban lesznek a Tüke Busznál dolgozók. 

Több száz járat maradt ki

Hétfőn a normál, már eleve leszűkített menetrend szerint 1884 járat indult volna el, 1363 járat indításával biztosítják az elégséges szolgáltatást. 

A SZAKSZ-nak jelenleg 100 fős tagsága van, rajtuk kívül még a függetlenek közül is voltak olyanok, akik nem vették fel a munkát, Raposa szerint pedig a másik szakszervezetből is akadt olyan, aki inkább a munkabeszüntetést választotta. Úgy tudja, hogy Hofekker Ferenc elnök azonban vasárnap csak azért indult egy járattal, hogy az a sztrájk miatt ne maradjon ki. 

Amikor a vicc valósággá válik

Érdekes megállapítást is tett a SZAKSZ elnöke lapunknak az interneten mostanában keringő mémmel, vicces képpel kapcsolatban: azon ugyanis Péterffy Attila mosolygós arca mellett az szerepel, hogy a városban addig csökkentették a járatokat, hogy a sztrájk már így alig észrevehető. 

– Az egyik vasárnapi 7-es járatból korábban óránként volt három, abból egyet ki lehetett volna venni, hiszen úgy is megmaradt volna az elégséges szolgáltatásnak megfelelő 66 százalékos arány, csakhogy a járatritkítások után már csak kettő van, így ezt nem lehetett tovább csökkenteni

 – mondta Raposa, aki ezzel rávilágított arra is, hogy milyen tevékenységet folytattak eddig a városházán a Tükét érintően.

A pécsi önkormányzat baloldali, MSZP-s elnökségi taggal bíró cége, a Tüke Busz Zrt. a tervek szerint kedden reggel tárgyal a szakszervezettel a béremelésről ismét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!