Bővítési politika

2024.01.09. 15:40

Tolmács segítségével hallhatjuk szerdán a bécsi egyetem oktatóját az MCC pécsi központjában

Az Európai Unió bővítési politikáját tárgyalják

Mohay Réka

Újabb nyitott, városi rendezvényre várja a pécsi és Pécs környéki érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Január 10-én, szerdán 17 órakor dr. Ralph Schoellhammer, politológus, a bécsi Webster Egyetem adjunktusa, az MCC vendégoktatója érkezik a Czinderi utcai képzési központba Az Európai Unió bővítési politikája című előadásával.

Az Európai Unió válaszút előtt áll: konszolidáció vagy bővítés? Az EU-n belül szinte egy olyan területen sincs egyetértés, amely hatással van az európai emberek mindennapi életére (energiapolitika, mezőgazdaság, migráció), és míg egyesek szerint a megoldás az EU bővítésében rejlik, mások úgy vélik, hogy a nemzetállamoknak kellene erősödniük és visszaszerezniük jelentőségüket. A legutóbbi uniós csúcsokat meghatározta az Ukrajnával történő csatlakozási tárgyalások megkezdése körüli vita is: szimbolikus aktusról van szó vagy fontosabb lenne ezen a téren a szabályok betartása és reális helyzetkép figyelembevétele? Az, hogy az irányzatok közül melyik fog érvényesülni, az EU jövőjét alapjaiban fogja meghatározni. E kérdések kapcsán hallhatjuk majd a bécsi egyetem oktatójának meglátásait, akihez a hallgatóság kérdéseket is intézhet majd az interaktív előadás során. Az előadás német nyelven zajlik majd, ám magyar szinkrontolmácsot biztosítanak a szervezők.

A pécsi MCC, amint azt a képviseletvezető, Erdei Krisztián több alkalommal is hangsúlyozta az elmúlt hónapok során, törekszik arra, hogy a baranyai sváb nyelvi hagyományokra is építsenek, s olyan előadásokat is kínáljanak, amelyek német anyanyelvű előadóktól, németül hallhatóak. Ennek jegyében először szeptember végén Steffen Hindelang, a University of Uppsala jogászprofesszora vitatta meg Varga István, az MCC Magánjog Műhely vezetője mellett a nemzetközi választottbíráskodás szerepét. Ezt követően októberben Frank-Lothar Kroll, a Chemnitzi Műszaki Egyetemen professzora, illetve Dörstelmann-Fodor Kinga, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért Igazgatóhelyettese tárgyalta a Németországban is tapasztalható kommunista nosztalgia kérdéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!