Újabb attrakció készül

2024.02.16. 17:40

Teljes körű felújításon esik át az Orfűről megvásárolt csúszda

Az idén több önerős beruházást, illetve forgalomnövelő fejlesztést tud megvalósítani a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. A komplexumban az idei strandszezonra egy új attrakció is elkészül.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A tervek szerint alakult a 2023-as év a Harkányi Gyógyfürdőben. Mint azt Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, tavaly három mutató is javult a fürdő gazdálkodását érintően: emelkedett a beléptetett vendégszám, ezzel pedig a fürdő árbevétele és elért nyeresége is nőtt, ez pedig lehetőséget biztosít arra, hogy az elkövetkező időszakban zavartalanul folyhassanak a belső felújítások a komplexumban. Örömteli hír az is, hogy a fürdővállalat 1996-ban felvett beruházási hitele 2024. nyarán meg fog szűnni, ugyanis az utolsó törlesztőrészletet is kifizeti a cég. S míg a Covid alatt, majd a drasztikus energia-áremelkedések idején szükség volt arra, hogy a minden évben rendelkezésre álló likviditási hitel összegéhez hozzányúljanak, idén várhatóan erre sem lesz szükség.

Harkányi Gyógyfürdő
Minden a tervek szerint halad a Harkányi Gyógyfürdőben
Fotó: Laufer László

A kedvező gazdasági mutatók lehetővé teszik az önerős beruházásokat, így például a régóta szükségszerű csempézést a gyógymedencéknél.

A városvezető elmondta, ennek a több évtizede épült medencék csempegyártását már leállították, tehát sem a színek, sem a formák már nem voltak elérhetőek, így megkeresték az eredeti gyártót, és egyedi megrendelésben legyártatták a darabokat, melyekkel még idén ki tudják javítani a sérült részeket. Emellett új öltözőszekrényeket vásároltak, és a gyógymedencék árnyékolóit is újjáépítik. 

Az idei fejlesztések legnagyobb volumenű beruházása az új ötpályás csúszdapark kialakítása a Lepke medencék mellett. Az orfűi akvaparkból megvásárolt csúszdaelemek megérkeztek Harkányba, és már az alapos átmosás után is megfelelő állapotban voltak, ugyanakkor a tulajdonos harkányi önkormányzat és a fürdő döntése alapján a hosszú távú komfortos használhatóság érdekében teljes felújításon esnek át, mely érinti a tartószerkezetet, a burkolatokat, műanyag elemeket, gépészetet, villamosságot, tehát gyakorlatilag az utolsó csavarig minden új lesz rajta. 

Az idei szezonban már kipróbálhatják

Az előzetes tervek alapján a csúszdához kapcsolódó biztonsági zóna az 1500 négyzetméteres vízfelületű medencéből mindössze 180 négyzetmétert foglal majd el, így a csúszda érkező része nem fogja zavarni sem a fürdőzést, sem az úszást. A csúszda helyének kiválasztásakor egyébként felmérték, hogy a Lepke medence ezen sekély részét még a legnagyobb belépőszám produkálásakor is alig veszik igénybe, hiszen általában mindenki a gátnál és a medence mélyebb részénél tartózkodik. 

Baksai Endre Tamás lapunknak elmondta, hogy a tervek szerint az idei strandszezonra elkészül ez a beruházás is, illetve bízik benne, hogy május utolsó hétvégéjén, tehát a gyereknapon már kipróbálható lesz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!