Közgyűlés

2024.02.13. 11:01

Közel hárommilliárddal többet adott megint a kormány Pécsnek

A jelenlegi városvezetés kormányellenes hangulatkeltésére a nemzeti oldal szerint Pécsnek és a városlakóknak nincs szüksége, hiszen a keddi közgyűlésen, a költségvetés tárgyalásakor is kiderült: a kormány a tavalyi évre vonatkozólag is közel hárommilliárd forintos többletet adott Pécsnek. Barkóczi Csaba fideszes képviselő hangsúlyozta, a hasonló lélekszámú városokkal kellene versenyeznie a városnak. A költségvetés tárgyalásának újabb mozzanatairól folyamatosan olvashat hírportálunkon.

Bóka Máté Ciprián

Az előző évről szóló költségvetés módosítását is tárgyalta kedden a pécsi közgyűlés, amelyben a legmeghatározóbb változást azt jelentette, hogy az állam 2,8 milliárddal többet adott a városnak, mint amire számítottak. Ehhez képest lépten-nyomon a kormányt és a Fideszt támadja a Gyurcsány Ferenc jelöltje, Péterffy Attila polgármester által vezetett pécsi baloldal.

költségvetés, közgyűlés, pécs, városháza
Városi közgyűlés mai témája a költségvetés
Fotó: Löffler Péter

Barkóczi Csaba fideszes képviselő elmondta, hogy az 55 ezer lakosú Zalaegerszegen 61 milliárdos a költségvetés mérlege, és szinte kétszerese jut az ottani polgárokra, mint Pécsen, de Szegeden is hasonló a helyzet. Győr esetében pedig ott az Audi gyár, Pécsnek ezekkel, a hasonló lélekszámú városokkal kellene versenyeznie, hozzájuk kell felzárkóznia. Nem Bajával, Moháccsal, vagy Kaposvárral kellene versenyeznie.

Péterffy Attila erre válaszul azt közölte, hogy a takarékos gazdálkodás fontos számukra, láthatóan ezért alacsonyabbak a kiadásaik. Más városoknál a büdzsében a TOP-os források is megjelennek, azt, hogy melyik város mit tud megpályázni, a mindenkori városvezetések feladata, de egyben azt is bevallotta, hogy ők az előző városvezetésektől örökölték meg fejlesztési pályázatokat.

A költségvetésben fontosabb szerepet kéne adni a lakosok igényeinek

Barkóczi Csaba egy jövőbeli irányt szeretett volna felvázolni, amire aztán a polgármester azt állította, hogy csak féligazságokat mond Barkóczi, és Pécs már felzárkózik.

A nemzeti oldal szerint ellenben a baloldaliak úgy próbálnak takarékoskodni, hogy azt a pécsiek kárára teszik: a tömegközlekedés katasztrofális állapotban van, ahogy a közterületeken is térdig érő gazban lehet közlekedni. Péterffy erre már nem reagált, helyette az egyik alpolgármestere szólalt meg, holott őt nem is választották meg a pécsiek. 

A pécsi vagyongazdálkodás kapcsán a jobboldal részéről még elhangzott, hogy az önkormányzati bérlakásokra sem fordítanak elegendő összeget, de a vendéglátóhelyek is arra panaszkodnak, hogy a várostól bérelt ingatlanok állapota is kritikus, mert azokat a tulajdonos önkormányzati cég nem tartja karban.

Érdekesség, hogy a baloldali koalícióval együttműködő Kóbor József, aki jelenleg – papíron – független képviselő, a felszólalásában cáfolta azt a baloldali városvezetői érvelést, miszerint nekik lenne köszönhető az, hogy Pécsre érkezett például a japán Seiren. Kóbor ugyanis kiemelte, hogy ilyen beruházások letelepítése kormányzati hatáskörbe tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!