Rock és jazz hónap

2019.02.23. 15:30

Változatos koncertek lesznek a rocktól egészen Al di Meoláig

Hihetetlen rock és jazz hónap következik: erre az időszakra időzítették az év legjobb könnyűzenei koncertjeit Pécsett.

Mészáros B. Endre

Néhány nap, s már ott is vagyunk az események közepében: Koncz Zsuzsa hallható február 26-án a Kodály Központban, s az Így volt szép címet bár legutóbbi lemezéről vette, valójában több mint 57 évnyi színpadi szereplését összegzi a koncerten. A mostani pécsi fellépés a március 9.-i budapesti (immár tizenkettedik) nagy Aréna-koncert főpróbájának is tekinthető.

Március másodikán ugyanitt a Honeybeast egészen új előadással jelentkezik, a Szegedi Kortárs Balett táncosaival közös produkcióval, s a turné április végéig bejárja az egész országot. A népszerű Honeybeast-dalok egy kerek táncos történetté állnak össze.

Március elején az E78-ban egymást követő három nap három igényes, nagyon eltérő zenei est következik. A Braindogs 6-án ismét leporolja Tom Waits kedvelt számait, újra hallhatjuk Ian Siegalt énekelni, Ripoff Raskolnikovot fehér gitárjával játszani és biztosan jön Varga Líviusz, Varga Laca, Frenk és Nagy Szabolcs is.

A Metronóm Jazz Klubban 7-én a különleges hangszerelésű Trió Squelini a fellépő, akik a kortárs zene, és a világzene határán mozognak, míg 8-án Akusztik&Metál címmel 15 éves jubileumi koncertet hoz a Road.

Az igazi nagy durranás, az év pécsi jazzkoncertje március idusán érkezik a Kodály Központba Al di Meolával Opus&More 2019 címmel. Al di Meola ezúttal a maga megfogalmazása szerint elsősorban zeneszerző-gitáros lesz, éppen egy éve megjelent Opus című lemezének bemutatójával.

Némi lazításképpen március 19-én az E78-ban Songs of the Soul – A lélek dalai csendülnek fel ingyenes koncerten. Sri Chinmoy meditatív szerzeményei különleges hangszereken szólalnak meg.

A hazai könnyűzenei palettán igen eredeti utat jár a SöNDöRGő együttes, mely március 21-én a Kodály Központban szerepel legújabb „Nyolc 8 nyolc” lemezével. Ez a népzenei formáció gyakran a komolyzenéből merít, másrészt szokatlan, hogy a koncerteken fokozatosan egymásba olvad két zenekar: egy tambura- és egy ritmushangszeres makedón együttes.

Végül március 22-én a Budapest Bár jelenti a csattanót az E78-ban, ahol Behumi Dóri, Frenk, Lovasi András, Mező Misi, Szűcs Krisztián és Tóth Vera fog énekelni.

S egy kis fűszer a havi zenei leveshez: a Pécsi Est Caféban ez idő alatt többek között hallhatjuk az Intim Torna Illegált (02.23.), öt kemény HC bandával jön a VI. Liz Feszt (03.09.), zenél a Leander Kills (03.15) és a Rómeó Vérzik is (03.16.).

Immár hatodik alkalommal jön Pécsre a jazzgitáros

Lassan érdemes lenne Al di Meolának megfontolni, hogy vegyen magának Pécsett, vagy mondjuk Orfűn, esetleg Harkányban egy házat, egy nyaralót. A jazzgitáros világsztár műfajában mindig ott található a világ top 5-ben, s március 15-én a Kodály Központban immár a hatodik fellépése lesz Pécsett. Ha valaki még így sem ismerné, akkor csak annyit róla, Frank Zappától Pavarottin át Santanáig minden jelentősebb világsztárral fellépett már.

Legutóbb négy éve járt itt Beatles-dalok feldolgozásával, három zenésztársával és a magyar Sturcz Quartet vonósnégyessel. Ezt megelőzően Al di Meola 2012-ben duóban zenélt, 2010-ben ő adta az első könnyűzenei koncertet a Kodály Központban, 2007-ben jazz-rock formációval érkezett a POTE-aulába, s ugyanitt lépett fel Pécsett első alkalommal 1995-ben, Jean Luc-Ponty jazz­hegedűssel és Stanley Clarke basszusgitárossal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában