arckép

2021.02.27. 16:31

A legendás pécsi rockzenész Münchenben is vezet két trióbandát

Ami az országnak mondjuk Szörényi Levente a régi nagyok közül, az Pécsnek Stoni, vagyis Tátrai Antal János, aki már a hatvanas években saját bandában gitározott, majd az Új Menüett együttesével gyakori szereplői voltak a rádióadásoknak, a Stoni Blues Band zenekara pedig harminc éve aktív. Mindemellett a rockzenész Németországban sokkal (el)ismertebb, mint itthon.

Mészáros B. Endre

– Miként lett valakiből gitáros frontember a 60-as években?

– Jó alapokkal indultam, édesapám hegedült és én is ezen a hangszeren tanultam nyolc évig játszani. Aztán jött a Beatles, a Rolling Stones, és titokban vettem egy gitárt, amin a barátomnál gyakoroltam. 1968-ban pedig apám eljött egy koncertünkre, majd azt mondta: te ezt egész jól csinálod!

– Létezik Stoni-rockkuriózum?

– Németországban a cikkekben azt emelték ki rólam, hogy mindenféle segédeszköz nélkül, csak az ujjammal slide gitározom. A bluest egyébként a Washington Hangja rádióadón szerettem meg, ott hallottam először ezt a hangot, s megpróbáltam leutánozni. Fene gondolta, hogy ehhez külön kütyü is kell! Ezt a csúsztatott hangot pedig ma is segédeszköz nélkül szólaltatom meg.

– Mikor és hogy kezdődött a profi pályafutása?

– A Balaton mellett játszottunk egy nyáron át Fekete Kálmánnal, 1969-ben a tapolcai Tó-presszóban. Aztán jött a hetvenes években a Menüett, lengyel, cseh fellépésekkel, de az igazi áttörést tíz évvel később az Új Menüett jelentette, melynek a dalait rendszeresen adta a rádió. Majd 1989-ben alapítottam a dallamos progresszív rockot játszó Stoni Blues Bandet. A rendszerváltás kezdetétől pedig már kizárólag a zenéből élek.

– Hogy került Németországba?

– Amikor a Stoni Blues Band kint játszott Münchenben, egy ott élő magyar zongoraművész felfedezett bennünket, s így lettünk törzsvendégek tíz éven át Európa egyik legnagyobb jazzklubjában. Itt egyébként 13 színpad található, és egy légópincében alakították ki, amit egykor Hitler építtetett. Az évek során Münchenben is alapítottam két triót, melyekkel bejártuk Európát, s mindkettő ma is működik. S közben egy zeneiskolában gitárt tanítottam hat éven át. Szóval Münchenben már sokkal ismertebb vagyok, mint a szülővárosomban.

– Mi van most az Stoni BB-vel?

– A pandémia idején írtam egy albumnyi új számot, most kezdjük a próbákat. No, és van egy működő bandám Szegeden is, a Stoni Blue Unit.

Geofizikus és laborvezető is volt

Tátrai Antal János „Stoni” 1953-ban született Pécsett. Az 500-as Szakképzőben emelt szinten autószerelőként végzett, a MÉV Kutató-Mélyfúró Üzemében geofizikus-technikusként dolgozott, volt állatgondozó az állatkertben, zenész a kaposvári színházban, laborvezető a Megyei Gyógyszertári Központban. A Stoni Blues Band együttesének megjelent négy nagylemeze és egy önálló, netes albuma. Emellett rengeteg zenét írt más bandáknak. Felesége, Vörös Gabriella tanít Kozármislenyben. Három házasságból öt gyermeke van és négy unokája. Gyermekei közül a két legkisebb zenél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában