A Bőköz varázsában

2022.07.14. 11:01

Dalba önti az élet örömeit Szarka Gyula, a Ghymes alapító tagja

A Bőköz Fesztiválon többször is fellépett Szarka Gyula, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Ghymes alapító tagja. A programsorozat zárónapján adott, kémesi lemezbemutató koncertje után beszélgettünk.

Mohay Réka

Fotó: Szalay Károly

– Nem először hallhatjuk a Bőközön. Milyen benyomásokat szerzett? 

– Tavaly az Ének a konyhából album dalait adtuk elő, mely a gasztronómia örömeit dolgozza fel. Idén három produkcióban működtem közre, remek közönség jött össze. Kiemelkedően jó az itteni miliő, igazi fesztiválhangulat volt. Elismerés illeti a szervezőket, hogy a hazai kulturális élet igazán igényes szeletét hozták el ide, ez biztosan nagy ajándék a helyieknek. 

– Petőfi Sándor ihlette a mai koncertet. Hogy esett rá a választása? 

– Itt, a Bőköz Fesztiválon játszottuk először a Petőfi dicsérete című lemez dalait, amely a nyár folyamán fog megjelenni, már a borítótervek készülnek hozzá. Petőfi állócsillag a magyar égbolton, már korában nagyon népszerű volt, a nép énekelte is a dalait. Ezekből is hallhatunk a lemezen, melyet a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeumban tervezünk bemutatni októberben. Majd szeretném vele bejárni a Kárpát-medencét. A kormány Petőfi-emlékévvé emelte az idei és a következő évet, ez is további apropót jelent a költő verseinek népszerűsítéséhez. 

– A klasszikus költők versei mellett miből merít még inspirációt? 

– A népzenei kincs máig erős vonzerőt jelent. A Ghymes együttessel kezdetben autentikus magyar népzenét játszottunk, s máig úgy gondolom, a hagyományokat csak úgy lehet továbbvinni, ha használjuk – ha csak porosodik a felvételeken, múzeumokban, az vajmi kevés. Magyarként nagy örökséget hagytak ránk őseink, ez igaz a zenei kincsekre is. 

– A Ghymes formációban is gondolkodnak még? Milyen témákat részesít előnyben a zenében az utóbbi időben? 

– Természetesen az a formáció is megvan még, pár év múlva negyven éves lesz a Ghymes, sokat zenélünk együtt. De most külön-külön játszunk kicsit többet, mindenki megvalósítva saját elképzeléseit – azt gondolom, ez jól is van így. Én nagyon szeretem a színházi zenéket, az utóbbi tíz évben sokat szereztem, például a Bőközön is bemutatott Tamási Áron-darabhoz, az Ördögölő Józsiáshoz is. Jó hangulatú szólólemezeken is örömmel dolgozom, mint például az Ének a konyhából vagy a Bor és a lányka. Ezek segítenek a gondok közepette is az élet pozitív oldalát bemutatni, fontosnak tartom, hogy ilyen dalok is szülessenek. 

Az egész élete egy nagy utazás

Szarka Gyula nevéhez számos szólóalbum kötődik, klasszikus verseket, saját szövegeket is megzenésít. Testvérével, Szarka Tamással alapították a nagy sikerű Ghymes együttest. A tavaly megjelent Ének a konyhából című albumhoz kortárs költők közreműködését kérte, így Karinthy, Arany, József Attila és Petőfi mellett a nemrég sajnálatosan elhunyt Szőcs Géza, továbbá Lackfi János, Dolák-Saly Róbert és Zalán Tibor és költeményei is helyet kaptak. 
Felvidékről származik, máig ott él, ezt fontosnak tartja, ugyanakkor sokat utazik Magyarországra. – Ez az életünk, hogy utazzunk! – mondja frappánsan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában