Újra kékbe öltözött a falu

2022.07.30. 20:21

Emlékszobát is avattak a Nagynyárádi Kékfestő Fesztiválon (galéria)

Kékbe öltözött Nagynyárád, mikor szombaton a településen jártunk. Nem meglepő, hisz minden év július utolsó hétvégéjén megrendezik a Nagynyárádi Kékfestő Fesztivált.

Zsigmond József

Az idei Nagynyárádi Kékfestő Fesztivál különlegességét az adta, hogy ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit idősebb Sárdi János kékfestő mester tiszteletére kialakított emlékszoba és az új üzlet, bemutatóteremmel.

– Ebben a szobában születtem, az egész család itt lakott. Mikor tizenéves lettem, el kellett dönteni mi legyek. Akkor nem volt lehetőség kékfestőnek tanulni, így elmentem vegyésznek – mondta lapunknak az ünnepélyes átadó előtt ifjabb Sárdi János. – Mikor édesapám már betegeskedett, és nem tudott olyan ütemben dolgozni, mondtam neki csináljunk egy pár kötényt, ha valaki érkezik, ne azt kelljen mondani, hogy nincs. Erre azt felelte, ha mintázni akarsz, gyere.

Akkor megígérte édesapjának, hogy vigyázz a műhelyére, mert a kézműves műhely addig él, ameddig használják. Egyedül egyet sajnál, hogy nem előbb kezdte, ugyanis sok sikerélményben volt része. A sváb népviseletnek megfelelő, indigós kékfestőt készít, ami lassú, sziszifuszi munka, de mint ifjabb Sárdi János mondta, nyugdíjasként ráér. Jelenleg keresi az utódját, hogy a mesterséget továbbadja. A kékfestői kritérium: akarat, türelem, alázat és elhivatottság.

– A kékfestő műhelyben volt egy váltás, mikor egyedül maradtam itt. Nekem kellett folytatni a munkát – kezdett bele a megnyitóba ifjabb Sárdi János, mikor a szava megcsuklott, egy kis időre elcsendesült, és küzdenie kellett, hogy tovább tudja folytatni beszédét. – Úgy gondoltam, hogy valami emléket kellene a szülőknek adni, így készült el ez a szoba, melynek az egyik sarka emlékhely lett, a másik része üzletrész, harmadik egy bemutatóműhely.

Idősebb Sárdi János mottója olvasható az ivókúton

„Kékfestőnek lenni Isten áldása” olvasható azon az ivókúton, amely Sárdi János műhelyével szemben áll. A gondolat idősebb Sárdi Jánostól származik, ami egyben a nagynyárádi mesterember mottója is volt. Az ivókutat a helyi német önkormányzat készítette Sárdi János 100. születésnapjára. 

– A kutat szerettük volna János bácsi századik szülinapjára átadni, de mivel nem tudtuk anyagot beszerezni a kúthoz, így úgy alakult, hogy 2021 augusztusában tartottunk egy Kékfestő Napot, mikor a német önkormányzat által készítettet kutat átadtuk – említette Kerekes Norbert polgármester.

A kutat sokan keresik fel, tavaly sok kerékpáros turista itt töltötte meg kulacsát, mikor a megye nevezetes helyeit keresték fel.

A Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör 9 millió forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Kékfestő Műhely infrastrukturális fejlesztésére. A támogatásból alakította ki Sárdi János az édesapja tiszteletére megnyitott emlékszobát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában