Bemutatkoznak a beton arcai

2022.09.24. 10:20

Egyedülálló alkotótáborban készültek a művészek a kiállításra

Ismét Beton Arcai kiállítás nyílt Pécsen a Nick Galériában. Már évek óta hagyomány, hogy a Szigetmonostori Művésztelepen készült betonszobrokból készítenek tárlatot a művészek.

Mohay R.

Idén nyáron rendezték meg hatodik alkalommal a Monostori Művésztelep elnevezésű betonszobrászati alkotófórumot. 2021-ben a korlátozásokkal teli pandémiás időszak ellenére is kivitelezték az alkotási folyamatot, ám az ekkor készült műveket a publikum számára még nem tudták megmutatni. Az idei évben látható betonszobrászati kiállításon így a szervezők az elmúlt két évben készült alkotásokból válogattak. A kiállítás szeptember 9-én nyitotta meg kapuit a Király utcai Nick Galériában, s október 8-ig látogatható.

A kezdeményezést évekkel ezelőtt Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila, a Szigetmonostor Faluház egykori vezetője indították el. A 2016 nyarán megalapozott, a beton szobrászati felhasználásán alapuló művészeti fórum Magyarországon egyedülálló jelenség. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva Szigetmonostor Község Önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók és magánszemélyek támogatásával valósul meg évről évre.

Az alkotóközösség tagjai számára fontos a fiatal tehetségek felkarolása és az olyan nem mindennapi művészeti ágak támogatása, mint a betonszobrászat.

– Már az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szüksége és igénye van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre

 – írják a szervezők a kiállítás kapcsán közösségi felületükön.

Fontos Baranyai kapcsolódási pontot jelent, hogy a királyegyházai LAFARGE Cementgyár kezdetek óta támogatója a kiállításnak. Minden évben cementtel és mészkőliszttel járulnak hozzá a munkához. – A célunk ezzel is megmutatni a beton sokszínű felhasználási lehetőségeit – fogalmazott a cementgyár közösségi oldalán.

A Művésztelep alkotói számára meghatározó szempontot jelent a környezetvédelem, ezért gondoskodnak a munka során keletkező hulladék több mint nyolcvan százalékának újrahasznosításáról is.

Az idei kiállítást Megyeri Barbara képzőművész nyitotta meg, s több hazai és külföldi alkotó munkái láthatóak: Csurgai Ferenc, György Kata, Koller Margit, Kovács Eszter, Kuti László, Bence Krisztián, Makra Zoltán, Mattia Listowski, Megyeri Barbara, Mindák Gergely, Natalia Drachinskaya, Orosz Klára, Varga Tibor és Veres Balázs betonszobrászati munkáit tekinthetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában