Gesztenyével ünnepeltek

2022.10.08. 18:02

A zöld színre épülhet Pécsbánya jövője

Hetedik alkalommal rendezték meg a Gesztenye Liget Fesztivált Pécsbányán. A fesztivál első napja, csütörtök volt, amely a Zöld Nap elnevezést viselte.

Zsigmond József

Ezen a napon a főhangsúly a környezetvédelemre épült, mert mint a szervezők mondták, ez lehet Pécsbánya kitörési esélye, mivel sok a zöld, közel van az erdő, és nem utolsó sorban, minden pécsbányai háznak van egy kertje.

– Ez egy olyan szegmens, amibe bele kell kapaszkodni, mivel ez lehet majd a jövő 

– említette Bogárdi Aliz, a Pécsbányai Közösségi Ház szakmai vezetője, programszervezője.

Csütörtökön a fesztiválnak három vendége volt: Farkas Krisztina permakultúra oktató és tervező, majd Pörös Béla a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt-től érkezett, aki a „100 város misszióról” beszélt. A harmadik előadó dr. Dittrich Ernő pécsi egyetemi oktató volt, aki A jövő neve: élet című könyvéről beszélt. 

A pénteki nap a művészetről szólt. Egy kiállítás nyílt Kern Gyöngyi pécsbányai keramikus munkáiból, és fia, Bosnyák Dániel fotóiból. A kiállítás a helyi könyvtárban megtekinthető, egyet kérnek, aki megszeretné nézni előre jelezze a Pécsbányai Közösségi Ház telefonján, vagy a közösségi oldalukon. A kiállítás megnyitó után P. Horváth Tamás íróval beszélgetek a Tündérváros című könyvéről.  A nap vége színházi előadással zárult, Albert Camus: Az idegen című művét Zakariás Máté adta elő.

A mai nap, szombat, a családról szól. Tizenegykor indultak a színpadi programok, bábszínházzal, majd a Minikert díjátadójára került sor. Idén tizenöt pályamű érkezett, nemcsak a környékről, hanem Pécs más pontjáról és Pécsváradról is bekapcsolódtak a gyerekek. Jövőre, ha minden jól megy, akkor a minikertek a Civil Közösségek Házában lesznek láthatóak.

A délutáni programdömping mazsorett bemutatóval, a Pécsbányai Táncegyüttes fellépésével, és a Pécsi Sasok taekwondosainak bemutatójával folytatódik. Utána a Györfi Anna és Götz Attila Disney-dalai (musical és gyerekdalok) csendölnek fel, majd Budapestről érkezik a Bélaműhely. Ők egy különleges csapat, akik mindenből készítenek hangszert, most a Karmester játékot hozzák el Pécsbányára. Erről az előadásról annyit érdemes tudni, hogy a zenekar elé bárki odaállhat, még egy kétéves gyermek is, aki ahogy a kezét mozgatja, azt a zenészek lekövetik.

Az egyik utolsó előadó, Pintér Zsófia Sára 16 éves lány akinek, mint mondták: gyönyörű hangja van. A Tillai Tímea Énekstúdió növendéke idén megnyerte a Gemenc Hangja Énekversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában