Sokan voltak kíváncsiak Vámos Zoltán filmjének bemutatójára

2022.11.15. 11:13

A gyémánt út pora: emléket állít egy letűnt nemzedéknek

A közelmúltban mutatták be Vári Éva főszereplésével A gyémánt út pora című kisfilmet az Uránia Moziban. A számos érdeklődőt vonzó, különleges orvos-beteg kapcsolatot feldolgozó produkciót kerekasztal beszélgetés követte az alkotókkal és egészségügyi szakértőkkel.

Mohay Réka, Czeczon Enikő

Vámos Zoltán rendező, a PTE Klinikai Központ orvosa saját élményéből ered a film ötlete, amelyet Vári Éva és Orosz Ákos főszereplésével dolgozott fel.

– Egy igaz történetet, egy találkozást mutat be, emléket állítva egy letűnt nemzedéknek is

 – fogalmazott Vámos a film kapcsán, amely középpontjában egy súlyosan demens, idős asszony áll. Az alkotást több neves filmfesztiválra is nevezték.

Vári Éva, Kossuth-díjas színésznő szerényen megállapította, rendkívül megtisztelőnek érezte a felkérést, de eleinte megijedt, közeli, személyes tapasztalatok híján képes lesz-e eljátszani a szerepet – a végeredmény azt mutatja, sikerült egészen átlényegülni a forgatás során.

– Kimerítő munka volt, de hálás vagyok a szerepért, amellyel talán megmutathatom, hogy attól még, mert valaki beteg, még ugyanolyan emberi történet áll mögötte, mint bárki más mögött – meg kell őrizni a méltóságát. Megpróbáltam nagyon mélyen átélni, elképzelni, hogy valóban ilyen beteg vagyok, s próbáltam magam ebben az állapotban tartani, hogy hiteles legyen a munkám – mondta el a meglehetősen speciális filmszerepről a színésznő.

A filmbemutatót követő programon megosztotta gondolatait dr. Dóczi Tamás idegsebész is. Elmondta, a demencia diagnosztizálása sem egyszerű, ugyanakkor a vele járó társadalmi stigmatizáció is nehézséget jelent. A gyémánt út pora azonban – tette hozzá – nem csupán a demenciáról szól, hanem legfőképp emberségre inti a nézőket, legyenek bármilyen élethelyzetben.

– A Covid kellős közepén írtuk a forgatókönyvet, amikor orvosként nem sok idő maradt a saját családunkra. Ebben az időszakban vesztettem el a szüleimet, s nehezen bocsátok meg magamnak minden pillanatot, amelyet nem velük töltöttem. Remélem, a film segít másoknak ráébredni arra, hogy becsüljék meg a hozzátartozóikkal való kapcsolataikat és a közös időt – tette hozzá Vámos Zoltán.

Mindenki számára fontos üzenetet közvetít a film  

Egy érzékeny témát filmre vinni nehéz, de a befogadása sem könnyű. Nem szeretjük az elmú­lás leépülési folyamatát végignézni nagyvásznon, ami halandó életünk végességére emlékeztet. Dr. Vámos Zoltánnak azonban sikerült A gyémánt út porával olyat alkotnia, ami megfelelő érzékenységgel nyúl egy olyan betegséghez, ami ellen nincs gyógymód. Az egyetlen megoldás a türelem és a szeretet.

A rövidfilm középpontjában egy demenciában szenvedő, idős hölgy, Vilma néni áll, aki utolsó napjait nem a családja körében, hanem egy kórházi szobában tölti. Azonban ennél többről szól a film. Bemutatja az orvosok, a betegek, a rokonok és a gyógyító rendszer világát. Egy ilyen többrétű alkotás félórába sűrítése aggodalomra adhat okot. Félő, hogy katyvasszá válik, de itt tökéletesen fűztek fel minden gyöngyöt a főszálra, amihez szükség volt a kiváló színészi alakításokra. Vári Éva játékát fontos kiemelni, akinek szeme annyira beszédes volt, hogy jól látszik, karaktere mikor volt jelen a valóságban, és mikor nem. A film színeit is jól kiválasztották. Míg a kórházi jelenetek tónusai szürkék, személytelenek, addig Vilma néni belső világa színpompás, meleg színekkel teli.

Az alkotás bemutatja a különbséget a méltó és méltatlan elmúlás között, és egy mindenki számára fontos üzenetet közvetít, nevezetesen, hogy figyeljünk egymásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában