Születésnapot ünnepelünk

2023.01.19. 15:26

Ahány ember, annyi emlék fűződik Kölcseyhez és a Himnuszhoz

Ha Kölcsey Ferenc nevét halljuk, akkor általában mindenkinek rögtön a Himnusz ugrik be vele kapcsolatban. 1823. január 22-én tisztázta le véglegesen nemzeti imádságunk szöegét, amely így idén ünnepli 200. évfordulóját. 

Czeczon Enikő

Szabó Anikó, a „Mi jut eszébe Kölcseyről, valamint milyen felejthetetlen esemény fűzi a Himnuszhoz?” kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem feltételenül a nemzeti imádság ugrik be először ezzel kapcsolatban, hanem a Huszt. Kifejezetten emlékszik, hogy az általános iskolás irodalomkönyvben rögtön az követte a költő legnagyobb művét. Annyiszor kellett elemezniük, hogy egy-két sort még ma is fel tud mondani. A Himnusszal kapcsolatos felejthetetlen eseménynek a 2022-es szilvesztert említette. A Széchenyi téren az éjféli közös éneklésbe felidézésébe a mai napig beleborzong.

A daktilus és spondeus kifejezéseket említette Kölcseyvel kapcsolatban Tóth Krisztina, ami szintén a Huszthoz köthető. Annyiszor kellett elemezniük, és időmértékes verselés formájában előadniuk, és még a dolgozatban is benne volt, hogy a végén már nem tartozott a kedvenc rövid, gyorsan megtanulható versek közé. A nemzeti imádsággal kapcsolatban a gyerekkori szilvesztereket hozta fel. Általában otthon ünnepelték az új esztendő beköszöntét. Még a televízióban leadott Himnusz előtt kitöltötték a felnőtteknek az alkoholos, a gyerekeknek pedig az alkoholmentes pezsgőt, majd szépen felsorakozva a készülék előtt, kihúzva magukat hallgatták az éneket.

Általános iskolában T. Tünde az énekkar tagja volt, és minden ünnepségen ők énekelték a Himnuszt, de sohasem tudták tökéletesen előadni. Mind a magas, mind a mély hangokkal meggyűlt a bajuk. Illetve megemlítette az Erkel című filmet, amelyben nemzeti imádságunk megzenésítéséről is szó esik. Egy nagyon jó alkotásnak tartja, amely egyébként 1952-ben, Karlovy Varyban a legjobb zenés film díját kapta meg. Mindemellett pedig megjegyezte, hogy felnőtt fejjel olvasva a Himnusz szövegét döbbent rá, hogy mennyire igaz is a mondandója. 

Himnuszunk összetartó erőt sugároz

Minden nemzeti ünnepen, illetve tanévnyitón és tanévzárón felcsendül a Himnusz, amit átéléssel ugyan, de szolidabban éneklünk. Viszont amikor futballmérkőzésről van szó, akkor a magyar emberek hangja messzire száll. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságon a Franciaország felett aratott győzelem után rengeteg videó került fel az internetre, ahogy a csapat a szurkolókkal együtt énekli a nemzeti imádságot. Még most is, amikor megnyitjuk és megnézzük ezeket a felvételeket, beleborzong az emberek lelke és szíve. Még egy nem foci rajongó is azt mondta, hogy érezte a magyar nemzet összetartozásának erejét, és úgy érzi, hogy ezzel is megmutattuk, hogy kik is vagyunk mi, magyarok ebben a hatalmas világban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában