Elmélyednek a múltban

2023.05.14. 10:09

A félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál

Ugyan a május 14-ei Tiszta sváb című filmvetítés a pécsi Apolló Moziban teltházas, de a nagy érdeklődésre való tekintettel május 26-án, délután fél 6-kor ismét vetítik a magyar dokumentumfilmet.

cz. e.

Forrás: Apolló Mozi

Mi áll a film középpontjában? Feltáratlan titkok, sérelmek és félelmek. Mi is részesei vagyunk a történelemnek, de sorsunk hiányzik a tankönyvekből és a fejekből is. De miért van ez így? Ez a kérdés néhány huszonéves fiatalt arra késztett, hogy nagyszüleik, dédszüleik múltja után kezdjen kutakodni. Térben és időben utaznak, és felderítenek számukra ismeretlen történelmi tényeket, méghozzá a magyarországi németség történetéről, és egyre nyilvánvalóbbá válik számukra az elhallgatás veszélye: az, hogy a félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál. A fiatalok személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló majd a részükké váló múlt.

A film rendezője Sós Ágnes, aki egy Budapesten született, nemzetközi filmes körökben elismert rendező, saját dokumentumfilmjeinek producere, operatőre, forgatókönyvírója. Még az HBO gyártásában is született alkotása Láthatatlan húrok címen, amiért 2011-ben megkapta a Magyar Filmszemle fődíját, a magyar filmkritikusok díját, valamint számos külföldi fesztiválmeghívással és díjjal jutalmazták.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában