Pályázat és adomány

2023.05.05. 11:12

Püspöki áldást kap a felújított máriakéméndi kegytemplom

Befejeződött a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom külső felújítása, megáldására május 7-én, vasárnap 16 órakor kerül sor, ünnepi püspöki szentmise keretében.

W.K.

Forrás: Pécsi Egyházmegye oldala

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a máriakéméndi kegyhely épületei az elmúlt évtizedekben erősen leromlottak, azonban pályázatok és adományok útján néhány éve megkezdődtek a felújítások. Először adományokból a világhírű, de törött Zsolnay-féle angyalszobrokat restaurálták, majd pályázati forrásból, kormányzati, valamint a Pécsi Egyházmegye támogatásával az 1762-ben épült, de időközben életveszélyessé vált barokk kolostorépület is megújult, és jelenleg zarándokszállásként üzemel.

- A közelmúltban pedig elkészült a templom teljes külső felújítása is: pályázati támogatásból új cserépfedést kapott a templom, javították a homlokzaton a repedéseket, új ablakokat építettek be, a lábazati részek új vakolatot és teljes külső festést kaptak. Mindeközben a templom és a barokk kolostor közelében található, korábban elhanyagolt, több hektáros park is megújult - közölte a Pécsi Egyházmegye.

Forrás: Pécsi Egyházmegye oldala

- A kegytemplom megújulása alkalmából egy színes, képes, keménytáblás fotóalbum készült, amely bemutatja a kegyhelyet, és amely megvásárolható a helyszínen - tették hozzá.

A kegytemplom megáldásának ünnepére érkezőknek fontos információ, hogy a kegyhelyet körülölelő park területe az autók elől le lesz zárva. A parkolás a templom előtti út mindkét oldalán két széles sávban lesz lehetséges. Biki Endre Gábor, templomgondnok a kegyhely internetes közösségi oldalán közzétett tájékoztatója szerint parkolni továbbá a kegyhely kerítéssel elválasztott keleti belső udvarrészében is lehet, a melléképület mögötti területen. Mozgássérültek kerekesszékkel a templom déli ajtaján tudnak bemenni a lehajtott rámpán. A kényelmes helyfoglalás és az ünnep zavartalan kezdése érdekében a szervezők kérik az autókkal érkezőket, hogy legkésőbb 15.30-ig parkoljanak le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában