Fényélmény és klímahősök

2023.07.01. 11:00

Saját hangunkból álló kórust vezényelhetünk a Kodály Központban!

A 7. Zsolnay Fényfesztivál egyik újdonsága, hogy kibővítette helyszínei sorát a pécsi Kodály Központtal, az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermével, ahol július 6. és 9. között három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

Bama.hu

Forrás: ZsöK

A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál egyik leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja - olvasható a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közleményében.

Forrás: ZsÖk

Az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, ami az űrhajósok beszámolóiból lehet ismerős: az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése. A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

Belgiumból érkezik a Kodály Központba a SMING című interaktív kórus installáció, amely lehetőséget nyújt az embereknek, hogy egyszerre legyenek karmesterek és egy teljes kórus. A látogatók hangját rögzítik videóban és hangban, majd ebből egy teljes kórust alakít ki a szoftver, a képernyőkön az illető arcát, a hangszórókból pedig a kórussá bővített hangját hallva, így a résztvevő a saját magából álló zenekart vezényelheti egy pálcával. Az installáció célja, hogy az emberek másképp éljék meg a zenét, mivel belemerülnek a saját rezgésükbe és harmóniájukba. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

Az épület külső fényköntöst is kap. Az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót a 380-780 Collective által komponált fényinstalláció, melynek a Kodály Központ homlokzata és környezete ad otthont.

A Kodály Központban napközben az UNICEF Klímahősök programjain vehetnek részt a látogatók. A szervezet a klímaváltozás hazai kiemelkedő szakembereivel közös gondolkozásra és párbeszédre hívja a fiatalokat. A felmelegedés egyértelműen a mai gyerekek életét fogja leginkább befolyásolni, ezért elengedhetetlen, hogy őket bevonva beszélgessünk a jövő legnagyobb kihívásairól.

Forrás: ZsöK

Július 7-8-án Nemzetközi klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket Botos Barbara Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetével. Az interaktív játékos megbeszélés a 12–18 éves korosztály számára ajánlott A programon többek között kiderül az is, hogy merre tart a világ a klímaváltozás vonatkozásában és milyen álláspontot képvisel Magyarország a nemzetközi fenntarthatósági fórumokon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/39xe7vwaUoeiQweV7

A természet védelme: ki kit véd? címmel tart előadást július 8-án Jordán Ferenc, a Pármai Egyetem kutatója. Előadásában az ember és a természet viszonyáról lesz szó. A rendszerszemlélet és a hálózatelemzés bemutatásával közös megoldásokat keres arra, hogy hogyan tudnánk okosabban élni egyetlen bolygónkon, a Földön. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/xvEffewraYX23Dqz7

A fesztivál keretén belül ingyenesen megtekinthető az UNICEF Magyarország Fotókiállítása. Emberi sorsokba és történetekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a világ azon területeiről, ahol az éghajlatváltozás következményei már most is jelen vannak a mindennapokban. Jelenleg már több mint fél milliárd gyermek szenved a szárazság, az árvizek és tomboló viharok pusztító hatásaitól, de 2050-re a klímaváltozás már a világ összes gyermekének életét befolyásolni fogja. A kiállítás elgondolkodtató és sokszor torokszorító képei arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyerekjogi válság. Nem csak a jövőben, hanem már most is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában