A rendezőket is megihleti

2023.08.06. 21:30

A jó helyszínválasztás is hozzáadhat egy film sikeréhez

A mediterrán jelzővel is illetett Pécs nem egy művészt megihletett már. Festők festményei, költők versei, írók regényei, zenészek dalai zengenek ódákat a gyönyörű tájról, az épületekről, a parkokról és az itt élő emberekről. És méltán lehetnek büszkék az itt lakók arra, hogy filmdirektorok is nem egyszer választották helyszínnek a várost alkotásukhoz.

Czeczon Enikő

Több minden is múlik azon, hogy egy film jó legyen. Nemcsak a rendezői munka, a szereplők, a vágás, a fényképezés és az egyéb munkálatok határozzák meg egy film sikerét, hanem maga a helyszín is, hiszen nem mindegy, hogy hol vesszük fel a jeleneteket. Most bemutatunk pár alkotást, amely Pécshez köthető. 

Kabos Gyula a hotel folyosóin sétált 

Talán az egyik legismertebb film, amelyet senkinek sem kell bemutatni, a Hotel Kikelet, amelyet 1937-ben láthatott először a közönség. A korszak legnagyobb filmes alakjai taposták a pécsi hotel folyosóit. Ez a kellemes, szívet melengető alkotás egy marketingfogás, azért készült el, hogy népszerűsítse az egy évvel a filmbemutatása előtt megnyíló szállodát. És sikeres lett? Mi az hogy! A film olyan kellemes kikapcsolódást nyújt, mint a hotelben eltöltött idő.

A híres pumi Pécs utcáin járt-kelt 

A Tüskevár könyvben és sorozatban is hatalmasat ment. Fekete István regényei közül nekem mai napig ez a kedvencem, és igen, tudom, hogy sokaknak nem jön be, mert túl sokat beszél a természetről, olykor oldalakon keresztül, de pont abban rejlik a lényege a kötetnek. Ezen írása mellett megfilmesítették a Bogáncs című alkotását is még jóval a Tüskevár előtt. A nyájőrzőből cirkuszi sztárrá, majd egy gyepmester barátjává váló pumi történetét bemutató film nem egy jelenetét forgatták Pécsen. Az ebbel együtt kalandozhatunk a Tettyén, a Sétatéren, a Király utcán, a Széchenyi téren, a vasútállomás környékén, valamint az 1958-ban még közlekedő villamost is láthatjuk. 

Egy meg nem értett művészt mutattak be 

Eddig jártunk már 1937-ben és 1958-ban. Most azonban ugrunk egy nagyobbat. 1980-at írunk. Ebben az évben mutatták be a Csontváry című magyar drámát, amely nem meglepő módon Csontváry Kosztka Tivadarról szól. A filmben csak azok a részek lettek Pécsen forgatva, amelyeken a művész festményeit mutatják be, hiszen 1973-ban a baranyai településen kaptak állandó helyet a művészzseni alkotásai. Mára már Csontváry elválaszthatatlan része Pécsnek, akinek hányattatott sorsáról készült ez az életrajzi film, ami egy igazi szellemi utazásra invitálja a nézőket. 

Tisztelgés a Villányi borvidék előtt

„Ahova lépek, ott pincészet terem. Villány és Palkonya jó föld egy helyen.” Ez a sor is szerepel abban a számban, amely a magyar borvidékek előtt, főként Villány előtt tiszteleg. A fülbemászó dalt, amelynek címe Jól igyál! a Punnany Massif énekese, Meszes Balázs „Meszka” írta, amelynek videóklipjében feltűnnek a baranyaiak számára jól ismert boros helyszínek. A zenész baranyai gyerek, és a villányi régió a kedvenc borvidéke, ezért jutott eszébe, hogy mi lenne, ha egy régóta a fiókban álló dalát egy kicsit átalakítaná, hogy a térség himnusza lehessen. Az ötletet azonnal támogatta Villány polgármestere és a Borvidék képviselői is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában