Misztikus utazáson jártunk

2023.08.28. 14:00

Herczeg László a formák és színek erejével szól az univerzálisról

Misztikus utazásra hív Herczeg László festőművész „Beugró” címmel nyílt kiállítása a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában. A tárlat képei a teremtéstől az „utolsó utáni” napig kívánnak univerzális témákat feldolgozni.

Mohay Réka

Herczeg László festőművész augusztus 24-én nyílt kiállítása elgondolkodtató, mélyreható utazást ígér a látogatóknak. A képek absztraháló erejével és harmonikus színvilágával a művész a teremtéstől, a fény és a sötétség szétválasztásától halad vásznain az „Utolsó utáni nap” képéig.

A kiállítás gondolatot épít gondolatra, megjelenik a szépség allegóriája is a fényben, az épített környezetben és az amorf formák lágyságában. Az alkotások közötti kontraszthoz és harmóniához hasonlóan váltakozik a befogadóban támadó érzések skálája is.

Herczeg László festményeiben az egyedi absztraháló elemek és átgondolt, egységes színvilág találkozik. A színek dinamikus kontrasztjaiban a sárga és fekete dominál, miközben az árnyalatok változatosságot és mélységet kölcsönöznek a képeknek. Bár a kiállítás anyaga erősen stilizáló, felismerhető elemek is felsejlenek a műveken: a lány alakja, az épületek formái, valamint a tárlat középpontjában helyet kapó stilizált kereszt és az azon megfeszített Krisztus is, amely ábrázolás a vallás és üldöztetés szimbólumává válik. Az alkotásokat szemlélők számára a látottak gondolatébresztő összefüggéseket és ellentéteket kínálnak.

Az Utolsó utáni nap vásznán megjelenő, kopjafákat idéző formák a hősi temetőkre emlékeztetnek, a Baranya tájait és történelmi helyszíneit jól ismerő látogató emlékezetében akár a mohácsi emlékhely is felvillanhat a festményt szemlélve. Az alkotások révén Herczeg László egyfajta univerzális tapasztalat megragadására törekszik, amely az emberi tapasztalat mélységeit öleli fel.

A kiállítás záró rendezvényére szeptember 19-én kerül sor, e napon 17 órakor tárlatvezetésen is részt vehetünk. A tárlat hétköznapokon 9-16 óra között tekinthető meg.

Herczeg László 1982 óta számos kiállításon szerepelt már, művei közgyűjteményekben is helyet kaptak, például a Kecskeméti Katona József Múzeumban, a Rippl-Rónai Képtár és Múzeumban. Az alkotó résztvevője volt az elmúlt évtizedek során több művésztelek munkájának, Siklóson, Sellyén, Bicsérden és a határon túl is, számos alkotói egyesület és közösség tagja. Saját bevallása alapján „az egyszerű megfogalmazásra” törekszik művészi munkái során.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában