Megszólalnak a tamburák

2023.09.14. 11:30

A Tanac Egyesület gondoskodik majd a tüzes balkáni hangulatról

A Tanac Kulturális Egyesület igazi programkavalkáddal várja a pécsieket szeptember 22–23-án. Hallhatunk vérbeli balkáni dallamokat, sor kerül a hazánkban élő horvátok színes népviseleteit bemutató könyv ismertetésére, a tanacosok autentikus horvát táncokat megidéző műsorára, valamint táncházra is.

Mohay Réka

A Tanuló Város Fesztivál keretén belül megrendezett horvát fesztiváli programsorozat szeptember 22-én este 9-kor indul a Pepita Balokány-Pepita Közösségi Térben a „Sevdalinkák egy bosnyák kávéházból” című koncerttel. A sevdalinka különleges, szerelmi dal, műfaja Bosznia-Hercegovinából ered, de, amint a szervezők írják, lelkülete az egész Balkánt magában rejti. Pécsen ezekből ad ízelítőt Horváth Bálint, Réti Benedek és Varga Veronika énekszóval, harmonikával, nagybőgővel és az elmaradhatatlan tamburákkal.

Szeptember 23-án délután 4 órától a Civil Közösségek Házában mutatják be a Tanac Kulturális Egyesület jóvoltából napvilágot látott kiadványokat – az elmúlt években ugyanis négy fotóalbum jelent meg a magyarországi horvátok legszebb népviseleteiről, amelyekben többféle nézőpontból látjuk az öltözékeket: a fotográfus művészi megközelítése mellett néprajzi szemszögből és régi családi albumok fényképeivel összevetve egyaránt.

Ezt ugyanitt 5 órától a szentendrei ViGaD zenekar koncertje követi. Az együttes, mely tagjai ifjú életkora ellenére több olyan rangos koncertteremben is fellépett, mint a MüPA vagy a Pesti Vigadó, a délszláv népzene dallamait szólaltatja meg tamburán, derbukán, bőgőn, harmonikán, illetve megszólal majd a hegedű és a szaxofon is Csőke Dávid, Eredics Vince, Popovics Deján, Zetelaki Dániel és Zetelaki Gáspár jóvoltából.

A horvát kulturális élményeket a Tanac Néptáncegyüttes műsora koronázza meg este 7 órától a Széchenyi téren. A hagyományőrző csapat a közelmúltban telt házas esttel, nagy sikerrel ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Kodály Központban régi és új tagok bevonásával. Ezúttal minden érdeklődő ingyenes bemutató keretén belül tekintheti meg a magyarországi horvát táncokat, amelyek mellett a Tanac a Maros–Temes-vidéki szerbek, illetve a Balkán makedón és bolgár táncaiból is ízelítőt ad.

A nap ezt követően este 9 órai kezdettel a Művészetek és Irodalom Házában a tanacosok által vezetett és a ViGaD által kísért táncházzal zárul – ezáltal is folytatva a Tanac által 1988 óta tartott pécsi táncházak hagyományát. A program során fiatal és idős egyaránt elsajátíthatja a hazai horvát nemzetiség és a Balkán táncait a hangulatos, egyedi hangzásvilágú dallamok által kísérve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában