Bama.hu videó

2023.09.13. 11:30

Minden további nélkül kitolják a nyitva tartást, ha ezzel örömöt szerezhetnek (videók és képek)

A Király utca 9-es szám alatti hangulatos Retro Könyvvásár már beépült a köztudatba, és a nyarakat se tudjuk nélküle elképzelni, és milyen mozgalmas nyár áll a Retrovárium mögötte. Erről, valamint az elkövetkezendő hónapokról beszélgettünk Márkus Istvánnal, a Csorba Győző Könyvtár munkatársával.

Czeczon Enikő

Fotó: Kovacs Liliána

A 2023-as nyár igen gazdag volt programokban, és nem egy eseményen a mozgatható Retrováriummal, a Retro Könyvvásár és Olvasóligettel is találkozhattunk.

– A LokART képzőművészeti fesztivállal kezdődött a nyár, amelynek egyik helyszíne a Csorba Győző Könyvtár Király utcai raktára volt. Az itt kiállító művészek különböző digitális vagy kisplasztikáikkal lakták be a helyet. A fesztivál nyitó hetében öt napon keresztül voltunk nyitva, valamint az udvarban található Total Art Egyesület is, ahol animációs- és stopmoniton filmeket lehetett készíteni

 – mesélte Márkus István.

Nem sokkal a LokART elstartolása után újra fényárban úszott a város, hiszen idén sem maradhatott el a Zsolnay Fényfesztivál sem, amelynek ugyan helyszíne nem volt a Retrovárium, de egy off-programmal mégis csatlakoztak az eseményhez.

– Úgy voltunk vele, hogyha már úgy is áthalad a tömeg a Király utcán, akkor kitelepülünk a kapualjba, amelyet kivilágítottunk és rendkívüli nyitvatartással, este 7 és éjfél között vártuk az olvasókat. A retro hangulat pedig garantált volt: régi lámpák biztosították a világítást és a falat is megvetítettük színes fényekkel. Lemezlovasunk is volt, aki a 80-as évek zenéjét játszotta bakelitekről, és soha se ismételt meg egy számot. A betérők imádták, meg is jegyezték sokan, hogy felüdülés a fülnek ez a zene

 – avatott be minket a CSGYK munkatársa.

Fotó: Kovacs Liliána
Fotó: Kovacs Liliána

Ugyan a Retrovárium augusztusban megpihent, de előtte azért lenyomtak egy ördögkatlanos kitelepülést. A Pécsi Bölcsész Udvar idén is megkérte őket, hogy menjenek ki az Olvasóligettel a fesztiválra. Ez meg is történt, de ez után tényleg következett egy kisebb pihenő, ámde a háttérmunka így is folyt, hiszen szeptember 2-án már a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztiválra volt hivatalos a Retrovárium, és akkor nyitottak újra az udvarban is.

– Az emberek már nyitás előtt ott voltak a kapu előtt és várakoztak, és többszáz könyvet adtunk el. Azóta a második szeptemberi szombaton is túl vagyunk, egy hölgy 176 kötettel távozott

 – mesélte Márkus István.

Az őszi és a téli időszakban sem pihen a vásár. A CSGYK munkatársa be is avatott minket a részletekbe:

– Szeptember 11-én rajtolt a PécsLIT Fesztivál, amelyhez, mint off-helyszín, mi is csatlakoztunk, és 16-án, szombaton a polcokra több kortárs magyar író kötetét igyekszünk tenni. De idén lett tíz éves az udvarban található Pécsi Animáció Története Kiállítás, amelyet szeptember 23-án és 24-én színes programokkal ünnepelnek. Ugyanakkor már 22-én megtalálhatóak leszünk a Széchenyi téren is, hiszen péntek és szombat csatlakozunk a Pécsi Tanuló Fesztiválhoz az Olvasóligetünkkel. Ezen alkalomból mindkét nap lesz könyvvásár, majd október 7-én a Gesztenye Liget Fesztiválra megyünk Pécsbányára.

Alapvetően a Retro Könyvvásár március 15. és október 23. között van nyitva, de úgy tűnik, hogy ez változni fog, hiszen az olvasók igénylik, hogy még novemberen is nyitva legyenek. A december pedig nem telhet el Adventi Retro Könyvvásár nélkül.

– Karácsony előtti három szombaton karácsonyi hangulatot teremtünk a Retroban. Lesz könyves karácsonyfa, karácsonyi retro slágerek, szép ajándékozható könyvek. Úgy vettük észre, hogy többen a Retrováriumból oldják meg az ajándékozást. De egy szó, mint száz, mi örömmel kitoljuk a nyitvatartásunk december 23-ig, ha ezzel örömöt szerezhetünk.

Fotó: Kovacs Liliána
Fotó: Kovacs Liliána

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!