Irány Fellbach

2023.11.04. 17:30

Németországi turnéra indul a Pécsi Balett

A Pécsi Balett Rómeó és Júlia című előadásukat mutatják be Fellbachban november 8-án és 9-én.

Mohay Réka

Fotó: RAJNAI_RICHARD

Pécs testérvárosából, a németországi Fellbachból négy éve kapott meghívást a Pécsi Balett társulata, az akkor játszott Rómeó és Júlia című előadásukat bemutassák a német vidéken is. 

– Az előadások már ki voltak tűzve, amikor a világjárvány közbeszólt. A programot akkor elhalasztották, de az egyeztetések folyamatosan zajlottak azóta is. A Pécsi Balett 2023. november 6. és 10. között végre megvalósíthatja a német turnét

 – tette közzé a Pécsi Balett.

A turné kapcsán Uhrik Teodóra, Pécs díszpolgára, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, érdemes művész, a Pécsi Balett alapító tagja is megfogalmazta gondolatait.

– Fantasztikus, hogy újra külföldre utazhat társulatunk, és a pécsi és hazai repertoárjátszás mellett lehetőségünk nyílik egy friss közönségnek bemutatkozni, ezáltal is inspirálódni. Németországban erős és értő közönsége van a modern balettnek, így a meghívás maga már a munkánk elismerését jelenti. Most egyébként is különösen fontos minden pozitív visszajelzés a művészi életben. A turné társulatépítő ereje sem elhanyagolható, melyet jó lesz táncművészeinknek az elmúlt évek kihagyása után újra megtapasztalni. Csodálatos tudni, hogy Pécs testvérvárosa, Fellbach kulturális vezetése nem mondott le rólunk, és folyamatosan azon voltak, hogy a Rómeó és Júlia előadásai valamikor mindenképpen megvalósulhassanak. Fellbach városa mellett köszönettel tartozunk Méhes Márton korábbi nemzetközi kulturális menedzsernek, jelenleg a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójának a szervezésért, valamint a Liszt Intézet Stuttgarti Magyar Kulturális Központ igazgatójának, dr. B. Szabó Dezsőnek a segítségért. Hálásak vagyunk a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a támogatásért, hiszen egy ilyen utat önerőből nem tudunk megvalósítani. 

November 2-án telt ház előtt aratott újra óriási sikert Rómeó és Júlia előadásunk Budapesten, mely nagyszerű motiváló erő táncművészeink számára a német turné előtt néhány nappal. Köszönjük a Nemzeti Táncszínháznak a lehetőséget – fogalmazott Uhrik Teodóra.


 A „rossz csillagok világán” született szerelmespár örökérvényű, számos alkotót megihlető, szenvedélyes történetét Vincze Balázs ragadta meg hasonlóan érzelmes és dinamikus táncnyelven. A látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező gondoskodott. A darab zenéjét klasszikus inspirációkból merítkezve Riederauer Richárd szerezte. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a társulat célja, hogy megérintsék a nézők szívét és elgondolkodtassák őket.

A szerelmesek szerepében Karin Iwatát és Matola Dávidot láthatja a fellbachi közönség.

A nyár folyamán a városban zajló Színházi Olimpia keretén belül a pécsi közönség is láthatott egy Rómeó és Júlia balett előadást, mégpedig a rijekai társulat tolmácsolásában.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában