Bama.hu videó

2023.12.06. 07:00

Kisgyermekké válnak a felnőttek is a Mikulás szobájában (videó)

Ünnepi hangulatba kerülni sokféleképpen lehet: karácsonyi zenéket hallgatva, fahéj illatú gyertyát gyújtva, november végén feldíszítve a házat vagy a karácsonyi vásárba gyakorta kilátogatva, de az egyik legjobb mód, amit idén magam is megtapasztaltam, az a Mikulás szobájának a meglátogatása.

Czeczon Enikő

Fotó: Czeczon Emese

Van a Mikulásnak szobája Pécsen? – hangozhat a kérdés, amire a határozott válasz, hogy igen, méghozzá a MárkusZínház jóvoltából. A Mikulásnak már sok éve hagyománya, hogy decemberenként ellátogat Pécsre, és amikor itt tartózkodik, akkor a Márkus Színben száll meg, ahol ajándékokat csomagol, fogat most, alszik, azaz hétköznapi tevékenységeit folytatja, de itt eteti meg rénszarvasát és az egereket is. És a legjobb, hogy amikor nincs otthon, akkor megnyílnak szobája ajtajai, hogy a gyerekek, felnőttek, családok bekukkanthassanak oda, és meglessék, hogyan él a Mikulás.

A szoba tárlatvezetője Lili, aki beavatja a Mikulás titkaiba a látogatókat, és milyen jól csinálja. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy jómagam is megleshettem a szobát, hiszen minden tárlatvezetés már telt házas, még egy hét sem telt el a meghirdetéskor, amikor már azt olvashattuk, hogy a helyek elfogytak.

Mindig egy csodaországba lépünk, ha a MárkusZínházban járunk, de most még inkább elmondható ez, és az embert rögtön megszállja az ünnepi hangulat. Nem fogok titkokat elárulni a tárlatvezetésről, de a szobában minden tárgynak története van: a pipereasztalon található tárgyaktól az ágy felett függő képeken, a díszeken, a zoknikon át, az ablakokkal teli könyvig.

A családok, akikkel a tárlatvezetésen részt vettem, mind el voltak varázsolva, és kiderült, hogy egy-két gyermek már megfordult itt az előző évben, de még így is csillogó szemekkel hallgatták Lilit. Megindító volt, hogy ez a szülőkre is igaz volt. Nem szűntek meg szülőknek lenni, viszont másfél óra erejéig újra gyerekké váltak, akik szívesen felpróbálták a Mikulás által mókásnak tartott műszakállt, élvezettel majszolták a mézeskalácsot és itták az ünnepi forró teát.

Aki lemaradt, az se csüggedjen

Ugyan a tárlatvezetések telt házasak, de a MárkusZínház nem hagy cserben senkit, és ezért három játékkal is készültek. Az első a kirakat játék, amelyhez el kell látogatni a Mikulás szobájához, és alaposan szemrevételezni a kirakatot, hogy minden választ megtaláljunk. De ott van a Nagy Mikulás Kvíz is, amely 13 + 1 kérdésből áll, és mind a Mikuláshoz kapcsolódik. December 9-ig lehet játszani, és a sikeres válaszadók között egy igazi Északi-sarki ajándék is gazdára talál, és végül a harmadik játék egy rajzpályázat, amelyre december 15-ig lehet nevezni, és az alkotásnak azt kell ábrázolnia, hogy mit csinál szabadidejében a Mikulás. Az előzetes ígéret szerint a legjobb rajz alkotója pedig különleges ajándékban részesül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában