Bama.hu videó

2023.12.30. 20:00

Könyvvel a kézben - Tizenötödik évadjára készül a Retrovárium 2024-ben (videó)

Tizennegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit 2023-ban, Pécs belvárosában – a Király utca 9-es szám alatti udvarban – március 14-én a Retro Könyvvásár, amely a könyvek és az olvasás szerelmeseinek egy igazi kincsesbánya.

Czeczon Enikő

Fotó: Czeczon Emese

Az idei esztendő alatt több alkalommal is beszéltünk Márkus Istvánnal, a Csorba Győző Könyvtár munkatársával, aki az egész Retrováriumot koordinálja. Egyik látogatásunk alkalmával elmondta, hogy a Retro Könyvvásár alapelve az, hogy befogadnak könyveket, amiket szakembereik átnéznek. Szükség esetén a fiókkönyvtárakba vagy valamelyik, a vármegyében lévő könyvtárba juttatják el azokat, amikre pedig nincs igény, az a vásárba kerül. De ha a Retrováriumban vásárolják meg az olvasók a könyveket, akkor azzal is a könyvtárakat támogatják, hiszen a befolyt összegen új köteteket vásárol az intézmény. 

A Retro Könyvvásár mögött is egy igen izgalmas esztendő áll, hiszen azon kívül, hogy szombatonként rendre kinyitottak a Király utcában található udvarban, több fesztiválra is kitelepültek.

Az első esemény, amelyhez kapcsolódott a Retrovárium, a LOKART Fesztivál volt, amely egy tíz helyszínen megrendezett fesztivál volt június 21. és 25. között. Ezen időszak alatt Könyvvásár Maraton zajlott: egészen szerdától vasárnapig, délután 2 és 6 óra között nyitva volt a vásár. A rendezvény vége után nem kellett sokat várni a következő fesztiválra. Július 6. és 9. között újra fénybe borult Pécs mediterrán belvárosa a Fényfesztiválon, amelyhez csatlakozott a csapat, Retro Könyvvásár Light néven, este hét és éjfél között, amikor a kapualjba települtek ki könyvekkel, fotelekkel, világítással és retro muzsikával. Augusztusban hatodik alkalommal csatlakozott a Retro Könyvávsár és Olvasóliget a nagyharsányi Pécsibölcsész Udvarhoz az Ördögkatlan Fesztivál keretében. Könyvekkel, ücsörgőkkel járult hozzá a vásár az udvar hangulatához, valamint ők adtak otthont a beszélgetős, irodalmi előadásoknak is. Mindezek mellett a Retrovárium kicsi énje jelen volt a Pécsi Tanuló Város Fesztiválon, amelyet immáron hetedik alkalommal szerveztek meg, de meghívást kapott a könyvvásár a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztiválra is, valamint kitelepültek októberben a Pécsbányai Közösségi Ház által szervezett Gesztenye Liget Fesztiválra.

Hivatalosan október 28-án zárta tizennegyedik évadját a Retro Könyvvásár, de sokak legnagyobb örömére a zárást követően pár nappal arról számoltak be, hogy novemberben is várja az érdeklődőket a Retrovárium. Majd jött a következő jó hír idén sem marad el az Adventi Retro Könyvvásár, amely azt jelentette, hogy a karácsonyra készülődés időszakának szombatjain is kinyitotta kapuit a vásár, hogy fogadják azokat, akik új olvasnivalóra vágynak, vagy éppen könyvet ajándékoznának az ünnepekre. Ezen alkalomból teljes karácsonyi hangulatot vett fel a Retrovárium: a pódiumon könyvekből épült karácsonyfát állítottak, amelyet fényfüzérrel díszítettek, a fa mellett kis fotelek várták az olvasókat, a vásárlókat, hogy leüljenek, és meghitt hangulatban beszélgessenek, a retro tévéből pedig szóltak a retro karácsonyi dalok.

A 2024-es év is hasonlóan izgalmas lesz a Retro Könyvvásár életében, hiszen elérkeztek a tizenötödik évadjukhoz, és rengeteg programmal készülnek majd ezen jeles alkalomra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!