Kiállítás

2023.12.13. 18:30

Mindent megtudhatunk a felvidéki esküvőkről

A nádszegi esküvőkről szóló kiállítás nyílt Szajkon, az Ifjúsági Házban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A bemutatott fényképek az 1912 és 1972 közötti időszakról mesélnek, a régi anyakönyvekből ugyanakkor ennél sokkal régebbi információk is felbukkannak. A szülőknek nagy szava volt a párválasztásban, hiszen a legénynek az udvarláshoz is engedélyt kellett kérnie. Szigorúan betartották az egyházi törvényeket, a farsang és a kisfarsang idején tartották az esküvők nagy részét. 

 

Ami a házasságkötések számát illeti, legtöbben 1919-ben házasodtak Nádszegen, hiszen 4 év után hazajöttek az első világháborút túlélt katonák és így 62 pár esküdött örök hűséget a templomban. Eleinte az ünneplő ruha volt a menyasszonyi ruha, nem volt fehér, de nagyon szép volt. Később, a harmincas évek körül már a nádszegi lányok is követték a nagyvárosi divatot (ha megtehették).

 

A kiállítás Szajkon a jövő hét végéig tekinthető meg, utána Majson, Nagynyárádon, Töttösön, Babarcon, Sombereken, Szederkényben, Bólyban és Pécsváradon is látható lesz a tárlat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában