Sokan hiányolják

2023.12.14. 11:30

Volt egyszer egy Retró Múzeum: nemcsak a tárgyak, a betérők is meséltek a múltról

Pécsett a Király utcában lehetett egykor megtekinteni a múzeum tulajdonosai által összegyűjtött körülbelül háromezer, az elmúlt évtizedekből származó tárgyat. A kiállítás sajnos már csak a Retró Múzeum Facebook-oldalán látható, sokan sajnálják, hogy már nem elérhető a kiállítás. A tulajdonosok azonban megőrizték a gyűjteményt.

Bama.hu

Fotónk a tavalyi Múzeumok Éjszakáján, az MNL Baranya Vármegyei Levéltára Király utcai kiállítóterében bemutatott „…, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás" az 1970-es és 1980-as években című kiállításunkon készült.

Fotó: Löffler Péter

2013-ban jött létre a Retró Múzeum, ami körülbelül két évig üzemelt. Két tulajdonosa volt, akik korábban is gyűjtögettek már ezt-azt, így egyszer kipattant a fejükből az ötlet, mi lenne, ha nyitnának közösen egy múzeumot Pécsett, ahol kiállítanák a tárgyakat.

Két év után sajnos be kellett zárniuk, többek között anyagi okok miatt. A tárgyak nagy részét lomtalanítások során lelték meg, de a piacokon is rengeteg érdekességet találtak, és a vásárokban is hozzájutottak egy-két különlegességhez. Voltak látogatók is, akik szívesen vitték el saját tárgyaikat a múzeumba. Több, mint háromezer tárgyat sikerült kiállítaniuk a körülbelül száz négyzetméteres területen, ami három helyiségre a osztottak.

A szobákban még a vitrinek is különlegességnek számítottak, ezeket ők maguk alakították át régebbi bútorokból. Az ötvenes évektől a kilencvenes évekig használati tárgyak, relikviák, érdekességek mind megtalálhatóak voltak a múzeumban. Az autózással, a divattal, a technikával és régi játékokkal kapcsolatban mindent megtekinthettek az érdeklődők. Régi rádiók, telefonok, szépészeti-kellékek, a kor divatjának ruhái, kártyanaptárak, szocialista relikviák, játékok is ki voltak állítva, és külön „Pécs Retróévei" szekció is volt.

A tárgyak kilencven százaléka a KGST korszakból származott, jelentős részük magyar, de voltak csehszlovák, illetve lengyel kellékek is. Jelenleg bedobozolva állnak a padláson, illetve egy raktárépületben.

Rengeteg látogatója volt a múzeumnak, óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit érdekeltek a régiségek. Sokat meséltek és sztorizgattak az idősebbek, akinek kedve támadt, meghallgathatta az érdekes történeteket.

Pécsett a nyolcvanas években a Konzum épületére kiraktak egy fehérneműt reklámozó táblát, amelyen egy hölgy szerepelt. Egy akkoriban dolgozó rendőr mesélte el, hogy le kellett vetetni a reklámtáblát, ugyanis rengeteg karambol történt a plakát miatt, mivel a férfiak rajta felejtették a szemüket. Nagy újdonságnak számított, hogy egy hiányos öltözetű nő szerepel nyilvánosan egy reklámban.

Mivel a tárgyak még mindig megvannak, a tulajdonosok nem vetették el az ötletét annak, hogy egyszer újra kinyissanak. Addig pedig továbbra is raktározzák féltve őrzött tárgyaikat, hogy egyszer újra megtekinthessék őket a fiatalabb generációk tagjai.

Jó hír a retró kedvelőinek, hogy a korabeli mozi- és koncertplakátokat, fotókat, újságokat, aprónyomtatványokat, egyéb levéltári iratokat, valamint magángyűjteményekből származó tárgyi emlékeket felvonultató kiállítás előzetes bejelentkezéssel megtekinthető. Legközelebb jövő évben, január 15-től tudják az érdeklődőket fogadni.

Facebook-oldalukon jelenleg is rengeteg képet lehet találni a relikviákról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában