Bama.hu videó

2024.04.20. 16:40

Föld Napja: szórakoztak és tanultak egyszerre az érdeklődők (videó)

Kicsit még hűvös volt, de az eső nem esett, amikor megérkeztünk a Tettye térre, ahol már nagy volt a nyüzsgés-forgás az április 22-ei Föld Napja rendezvény miatt. Még hivatalosan el sem rajtolt az esemény, de már rengeteg gyerek és felnőtt volt a helyszínen, akik játékos, interaktív módon kaptak információt arról, hogy hogyan tehetnek a Föld védelméért.

Czeczon Enikő

A Föld Napját százhetvenöt országban tartják. Hazánk 1990-ben csatlakott ehhez a mozgalomhoz, és azóta töretlenül igyekeznek olyan eseményeket szervezni, amellyel felvilágosítást adhatnak az embereknek arról, hogy miért fontos megvédeni a Földünket, miért kell tenni a megőrzéséért.  

Több mint 35 kiállítónál lehetett játékos módon információkat szerezni a Föld védelmével kapcsolatban
Több mint 35 kiállítónál lehetett játékos módon információkat szerezni a Föld védelmével kapcsolatban

Pécsen már évek óta hagyomány, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából színes forgataggal készülnek a pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek és maga a DDNP is erre a jeles alkalomra. 

Miközben a gyerekek szemeteket horgásztak vízből, valamint szimat-teszten vettek részt, addig az esemény hivatalos megnyitója is megkezdődött. Závoczky Szabolcs, a DDNP Igazgatóság igazgatója beszédében elmondta, hogy immár két évtizede már, hogy megtartják a Föld Napjához közeli hétvégén rendezvényüket és örömét fejezte ki, hogy már az esemény korai kezdetén is ennyien kilátogattak az eseményre. 

Az idei rendezvénynek volt egy különlegessége, még pedig a Mura-Dráva-Duna határon átnyúló Bioszféra Rezervátum bemutatkozása, amely Közép-Európa legnagyobb védett területe, majdnem 1 millió hektárnyi kiterjedésű. Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia és Szerbia alkotja ezt az öt oldalú bioszféra rezervátumot, és az egyes országokból képviseltették is magukat szervezetek a pécsi Föld Napja eseményen. 

 

A Föld Napja eseményen sok szórakoztató és egyben tanító jellegű progamon lehetett részt venni

 

A rendezvényen több mint 30 kiállító volt jelen, akik lelkesen, mosollyal az arcukon vártak minden kedves érdeklődőt. A folyamatosan zajló programok között az egyik legizgalmasabb a virtuális valóság volt, amelynek keretében egy VR szemüveggel kenuzhattak egyet az érdeklődők a Grand Canyonban, de mindemellett lehetett könyveket beszerezni a Retro Könyvvásár Olvasóliget jóvoltából, valamint állatsimogatóval is készültek a szervezők. És számos érdekes előadást is lehetett hallani az eseményen, többek között Dr. Háber Istvántól, aki arról mesélt, hogy miért van szükség hidrogénhajtású járművekre. 

Az eseményen jelen volt Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, aki szintén köszöntötte az eseményen megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy legyünk hálásak a Földért az év minden napján, mert ha hálásak vagyunk, akkor nyilván teszünk is azért, hogy ezt a Földet meg tudjuk tartani a jövő generációja számára. Mindennap örömmel keljünk, hogy ezen a Földön élhetünk, és ne a Holdon, és ne a Marson keressük az élet feltételeit, hanem itt a Földön próbáljuk megtartani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában