súlyemelés

2018.11.22. 14:08

Amíg az egészsége bírja, addig csinálja Gyurkovics Ferenc

Tizenegyedszer lett országos bajnok a súlyemelő Gyurkovics Ferenc (39) a 105 kilósok súlycsoportjában, a már a férfiak szövetségi kapitányaként is tevékenykedő sportolótól ez nagy teljesítmény. Főleg úgy, hogy közelít a negyvenhez.

Horváth László

Gyurkovics Ferenc súlyemelõ

Az idei felnőtt országos bajnokságon még a régi súlycsoportokban versengtek az emelők, a nemzetközi szövetség, az IWF által elfogadott, s e hónaptól bevezetett új kategóriákat idehaza januártól használják. Gyurkovics Ferenc a Pécsi Súlyemelő Egyesület színeiben még 105 kg-ban versenyzett, 160 kilót szakított, 183-at lökött, összetett eredménye 343 kg volt.

A pécsi klub szakmai munkáját irányító Gyurkovics csupán másodállásban emel, hetente háromszor-négyszer edz, felváltva Pécsett és a tatai edzőtáborban, utóbbiban a válogatott tartja az edzőtáborait.

– Az esetem azt bizonyítja, hogy 39 évesen is lehet még minőségi eredményt elérni

– mondta. – Ez az eredmény nemzetközi szempontból is megállná a helyét. Jelenleg egyedüli vagyok Magyarországon, aki erre képes, ebben a korban már nem várható el kiugró teljesítmény. Abban, hogy még állom a versenyt a fiatalokkal, nagy szerepe van első edzőmnek, a sajnos már elhunyt Viczay Alajosnak és annak a sportiskolai rendszerű képzésnek, amelyben annak idején Pécsett a TÁSI-ban részesültem.

Arra a kérdésre, hogy meddig lehet közel a negyvenhez ilyen magas szinten teljesíteni, a főállásban szövetségi kapitány így válaszolt: – Élethossziglan. Amíg az egészségem bírja, szeretném ezt csinálni. Ha megadatik, hogy sokáig sportoljak, akkor teszem. És ha ebbe a súlyemelés is belefér, akkor az még nagyobb öröm.

A közelgő csapatbajnoki döntőn éremre vágynak

A felnőtt országos bajnokságon a Pécsi Súlyemelő Egyesületet Gyurkovics Ferencen kívül még négy sportoló képviselte. Közülük a nőknél a még csak serdülő, mindössze 15 éves, roppant tehetséges Papp Eszter Dorka 69 kg-ban a 12 főből álló mezőnyben összetettben hatodik helyet szerzett, egyéni csúcsot jelentő 112 kg-mal (52 kg szakítás, 60 kg lökés).

A további pécsi eredmények a következők voltak. Nők, 75 kg: 3. Szerencsés-Fekete Nóra 163 kg (73+90). Férfiak. 77 kg: 5. Horváth Marcell 243 kg (106+137), 7. Trasszer Dávid (még ifjúsági korú) 207 kg (92+115). Horváth Marcell vállsérüléssel bajlódott hosszú ideig, csaknem egy esztendeig, négy hónapja kezdte el újra a munkát, s máris szép eredményt ért el.

A Pécsi Súlyemelő Egyesület sportolói számára még nem zárult le az idei szezon. Vár még rájuk egy nagyon komoly feladat, december 8-án lesz ugyanis Oroszlányban a csapatbajnoki döntő, amelyen a PSE tavaly az ötödik helyen végzett, de most előrébb akar jutni, érmet szeretne. A fináléba úgy került, hogy májusban második volt a nyugati selejtezőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában