parasport

2019.04.25. 08:21

Rekordokat döntöttek

Tavaly Baranya megyében magasan az országos átlag felett mozgatott meg sportolókat a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége. Rekordok dőltek meg a sportteljesítményekben, létszámadatokban, a versenyek mennyiségi és minőségi követelményeiben.

Horváth László

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége (FOBMSZ), ezen elfogadták a 2018. évi tevékenységről szóló beszámolót. Bognár Miklós elnök szóbeli kiegészítőjében elmondta, hogy rekordok dőltek meg sportteljesítményekben, létszámadatokban, a versenyek mennyiségi és minőségi követelményeikben, legyen az akár erkölcsi megbecsülés.

A megyében tavaly a különböző sportrendezvényeikkel számításuk szerint 16-17 ezer embert mozgattak meg, a mozgósításuk miatt országos elismerésben részesültek, magasan az országos átlag felett teljesítettek. Az összes betervezett programjukat megtartották, diákversenyt 18 alkalommal, szabadidős sportrendezvényt és találkozót pedig 13-szor rendeztek. Összesen 3 250 972 forintból gazdálkodhattak, legfőbb támogatójuk a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és Pécs Város Önkormányzata volt.

A FOBMSZ egyébként 2018-ban ünnepelte megalakulásának 15 éves jubileumát. A mostani közgyűlésen kilencen kaptak díszoklevelet, akik korábban támogatták (és vélhetően a jövőben is segítik) a szövetséget.

– Külön örömömre szolgál, hogy három tanítványunk teljesítette a Spar Maraton teljes távját, közülük a legjobb 22. lett – dicsekedett Bognár. – De olyan srác is akad, aki körbefutotta a Balatont a rákos gyermekek megsegítésére szervezett sporteseményen, 3 nap alatt 178 kilométert teljesített és nyolcadikként ért a célba. Az idei Pécs–Harkány országúti futáson a váltóban két iskolai csapatot indítottunk, a pécsi Éltes Mátyás 19., míg a komlói Tompa Mihály utcai tanintézet 23. helyezést szerzett. A futókon kívül van többek között néhány labdarúgónk, erőemelőnk, felnőtt asztaliteniszezőnk és tekézőnk, a transzplantált úszók országos bajnokságán aranyérmet nyert sportolónk, velük annak idején mi szerettettük meg a sportot.

A FOBMSZ a FODISZ-szal közösen 2019-ben már rendezett egy versenyt, ez a tanulásban akadályozott diákok zsinórlabda országos diákolimpiája és tehetségkutatója volt Pécsett. Tizennégy csapat csaknem százötven sportolója vett részt, a regionális elődöntőkön sikeresen szereplő és továbbjutott köznevelési intézmények tanulói mérték össze ügyességüket.

A röplabda előkészítő játékaként is ismert sportág országos megmérettetésén Baranya megyét a Komlói Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium és a Pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Speciális Szakiskola és Kollégium növendékei képviselték, a komlói diákok a hetedik, a pécsiek pedig az ötödik helyen végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában