Szumó

2019.11.07. 16:00

Ötödik helyezett lett a világbajnokságon Pap Arnold

A tájfun sem tudta megállítani a pécsi Pap Arnoldot, aki a Japánban megrendezett szumó világbajnokságon az előkelő ötödik helyet kaparintotta meg. A sportág hazájában igazi sztárként kezelték a vb-résztvevőket.

Szabó Dániel

Hazánkban a szumó jelenleg nem számít népszerű sportágnak, a magyar válogatott versenyzői mégis a világ élmezőnyéhez tartoznak. Legutóbb a japán Oszakában megrendezett világbajnokságon képviselték országunkat tíz versenyzővel, köztük a 205 cm magas és 140 kg-os pécsi Pap Arnolddal, aki az igazi nagyfiúk között, azaz nehézsúlyban ért el egészen kiemelkedő eredményt, az ötödik helyen fejezte be a vb-t. Emellett két bronzérmet is bezsebeltek a magyarok: Szilágyi Erik a 85 kilósok között, Krestner Róbert pedig open kategóriában lett harmadik.

– Felnőtt pályafutásom eddigi legsikeresebb évét tudhatom magam mögött, hiszen áprilisban, az Európa-bajnokságon is sikerült egy ötödik helyet szereznem, s négy Európa-kupáról három alkalommal éremmel tértem haza – mondta lapunknak a 26 éves Pap Arnold. – A vb pont a táj­fun ideje alatt zajlott, így a kétnapos esemény szombati versenyeit is besűrítették vasárnapra. De szerencsére nem történt semmi probléma, a vihar Oszakát pont kikerülte. Nagyon érdekes volt, hogy Japánban, a sportág hazájában igazi sztárként kezeltek minket, szumósokat.

A világbajnokság egyben a 2021-es Világjátékok pontszerző versenye is volt, így nagyon erős mezőny gyűlt össze. Pap három győzelemmel, és két vereséggel zárta az oszakai megmérettetést. Egy tádzsikisztáni, egy német és egy tajvani versenyzőt múlt felül, így az elődöntőbe jutott, ahol egy brazil állta útját, a vigaszágon pedig az ukránok 180 kg-os bajnokától kapott ki.

– A sors fura fintora, hogy pont az ukrán sráctól szenvedtem vereséget, pedig az Európa-kupákon már kétszer is legyőztem. Emiatt van bennem egy kis keserűség, de összességében elégedett vagyok – folytatta a pécsi szumós. – Munka és egyetem mellett edzek és járok versenyekre, ami nem egyszerű. A családom nélkül nem tudnék ilyen eredményeket elérni, ez egy igazi csapatmunka. Ki szeretném emelni kedvesemet, Szabó Zsófiát, aki mindig támaszt nyújt nekem.

Az egykori birkózó baranyai óriás eleinte Rovnyai János szumóedzővel tréningezett, jelenleg pedig a szintén jól megtermett, 2 méter magas és 160 kg testsúlyú testvérével, Pap Attilával készül a versenyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában