Úszás

2021.01.08. 19:08

Megerősödve veselkednek neki az új évnek a pécsiek

A három hónapos kényszerszünet és a sorozatos halasztások ellenére is szép évet zárt a pécsi úszósport. A nehézségekről és az azt követő sikerekről Jancsik Árpáddal, a PSN Zrt. úszó szakosztályának vezetőjével beszélgettünk.

Szabó Dániel

– Szép eredményekkel indították a 2020-as évet, azonban a vírus minden tervet felrúgott...

– Így van, januárban két paraúszónk, Konkoly Zsófia és Iván Bence is kvótát szerzett a tokiói paralimpiára. Az Európa-bajnokság és az olimpia, illetve paralimpia mellett a nyári korosztályos bajnokságok is fókuszban voltak, majd márciusban országosan bezártak az uszodák.

– Hogyan élték meg az azt követő időszakot?

– A Magyar Úszó Szövetség és az önkormányzat is segítő kezet nyújtott a válogatott részére, hiszen folyamatos tesztelésekkel tudtuk folytatni az edzéseket. Az utánpótlásélet országosan leállt három hónapra, időközben az olimpiát és a paralimpiát is elhalasztották, ami mentálisan nagyon megviselte a sportolóinkat. Ezt az időszakot online edzésekkel és különböző otthoni feladatok versenyeztetésével próbáltuk összefogni.

– De mintha erősebben jöttek volna ki ebből a helyzetből. Jól látom?

– A jó oldalát utólag láttuk meg, hiszen egyértelműen kiderült, hogy a körülményekhez kik tudtak a legjobban alkalmazkodni. Közben a PSN Sportiskola, a város és az edzőkollégák tartották a frontot, és minimális lemorzsolódással, az év második felében újraindulhattunk, sőt nyár végére a létszámunk az év elejéhez képest meg is ugrott. Az, hogy az előbb említett összefogás mennyit számított, az az év második felében mutatkozott meg, hiszen jöttek az elmaradt korosztályos bajnokságok, amelyeken nagyon szépen szerepeltünk.

– A fiatalok közül kiket emelne ki?

– A medencés hosszútávúszó országos bajnokságon bajnoki címet szerzett Hartmann Máté sportolónk, majd kiegészítette egy ezüstéremmel is. Az egyesületi érem kollekcióhoz Májlinger Bence jóvoltából bronzérem is társult. A serdülő bajnokságon Hartann Máté az idősebbek között a 4. helyig jutott, de korosztályában négy ranglistavezető helyet szerzett. A lányok közül Kárpáti Dalmát emelném ki, aki kétszer is pontszerző 7. helyre kapaszkodott fel, míg az ifi fiúknál Jászó Ádám nyolc számból indulva hét érmet hozott, köztük egy bajnoki címet.

– A felnőttek is odatették magukat a decemberi ob-n.

– Pontosan. Kenderesi Tamás 200 pillangón országos bajnoki címet szerzett, mellette Jászó Ádám két bronzéremmel köszönt be az elit mezőnybe. Konkoly Zsófia másfél másodpercet faragott az paralimpiai bronzot érő idejéből, majd Iván Bence két másodpercet javult az Európa bajnoki ezüstérmes teljesítményéhez képest.

– A PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézettel kötöttek egy együttműködési megállapodást. Mit adhat ez a pécsi úszósportnak?

– Olyan távlatokat nyit a pécsi úszásban, ami egyrészt lehetővé teszi az élsportolók nyugodt és biztos felkészülését, másrészt pedig az utánpótlás folyamatos biztosítását. Ezen felül szót ejtenék még a paraúszó-utánpótlásról, ami Budapesten kívül egyedülálló módon nálunk lett kialakítva. A Magyar Paralimpai Bizottsággal szoros együttműködésben folytatjuk azt a hagyományt, amit dr. Petrov Anatolij indított el és juttatott el a világszínvonalig. Ha már itt tartunk, egy óriási mérföldkőnek számító esemény volt augusztusban, amikor mindenki Tolja bácsijáról, azaz Petrov Anatolijról nevezték el a Nevelési Központ uszodáját ünnepélyes keretek között. Nehéz év volt, de mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy megerősödve ugorhatunk neki 2021-nek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában