Ökölvívás

2021.06.06. 16:00

Fenyeget a kilakoltatás, de nem adja fel a Zsutipe SE

A Dunai családnak még a konyhapénzt is fel kellett áldozni, hogy a Zsutipe SE megmaradjon. De még így is veszélyben van az ökölvívó-szakosztály jövője.

Horváth László

Bajban van a Zsutipe SE, Baranya nyolc ökölvívó-szakosztályának egyike: ki akarják rakni jelenlegi bázisukról, a pécsi fehérhegyi iskolából. Négy éve edzenek ott, nem a legjobb körülmények között. Id. Dunai Sándor elnök-vezetőedző elmondása szerint az alagsori folyosóra kényszerültek.

– Négy éve vagyunk itt és megint fenyegetnek, hogy innen is mennünk kell

– mesélte a sportember.

– Pedig már ringünk és ökölvívózsákunk is van, amit püfölhetnek a gyakorlásokon részt vevők. Minden hétköznap tartunk edzést, 12 igazolt versenyzőnk van, de az amatőrökkel együtt körülbelül 25-en járnak edzésekre. Jobbára hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozunk, biztos anyagi háttér nélkül. Én vagyok a vezetőedző, nekem trénerként ifj. Dunai Sándor, továbbá Dunai Arnold Zsolt és Szegedi József segít. Sehonnan nem kapunk komoly támogatást, ezért volt, hogy a konyhapénzt is fel kellett áldozni a továbbéléshez. Saját termünk sohasem volt, edzettünk korábban a Gandhi Gimnáziumban, a Pécsbányai Művelődési Házban is, és most Fehérhegyen vagyunk. Ki tudja, még meddig?

A Zsutipe Roma Kulturális és Érdekvédelmi Egyesületet 1996-ban alapították, hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok felkarolására. Sportágként azonnal az ökölvívást választották meg, amit azóta sem bántak meg. Egyszer, 2004-től 2010-ig anyagi ellehetetlenülés miatt már szüneteltették a működésüket, szétszéledtek az ökölvívóik, aztán mégis újraindították a munkát.

– Már rengetegszer jött el a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy a pénzhiány miatt vége, abbahagyom, ám mindig folytattam –mondta id. Dunai Sándor. – A bunyó az életem, 47 esztendeje vagyok a sportág közelében, kilenc voltam, amikor kezdtem.

A következő versenyünk a diákolimpia lenne Hajdúszoboszlón. Ott négy fiatalunk indulna. Remélem, lesz annyi pénzünk, hogy elutazhassunk oda.

Életük első versenyén öklözhettek

A Zsutipe SE ifjú bunyósai utoljára nemrégiben a Kőbánya-kupán vettek részt. Dunai Sándor Márknak (16 éves) és Zsolt Eriknek (15) is az első verseny volt ez. Mindketten a juniorok mezőnyében, a 80 kilósoknál öklöztek, egy-egy mérkőzés jutott nekik. Azt Zsolt pontozással megnyerte, Dunai viszont ugyanígy elveszítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában