Tollaslabda

2021.07.15. 10:58

A pécsi Krausz Gergely Tokió felé veszi az irányt

Pénteken kel útra a magyar olimpiai csapat legnagyobb küldöttsége, az utazók között lesz Krausz Gergely, a Multi Alarm SE (MASE) tollaslabdázója. Megvolt már a sorsolás, tudja, hogy kik ellen játszik majd Tokióban.

Horváth László

Nanking, 2018. augusztus 1. Krausz Gergely a japán Cunejama Kanta ellen játszik a nankingi tollaslabda-világbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában 2018. július 31-én. Krausz kikapott és nem jutott tovább. (MTI/EPA/Liu Szu-nan)

Forrás: AFP

Fotó: Liu Szu-nan

Magyarországot tollaslabdában Sárosi Laura és Krausz Gergely képviseli. Sárosi volt a MASE sportolója, Krausz még most is az. Utóbbi az első magyar férfi, aki ebben a sportágban ott lehet a nyári játékokon. Összesen öt kontinens 50 országából 87 férfi és 86 női játékos lesz ott a mezőnyben, Tokióban július 24-én lesznek az első összecsapások a férfi és női egyesben.

A sorsolást múlt héten már megtartották az angliai Milton Keynes-i Nemzeti Tollaslabda Központban. Sárosi (a második olimpiáján vehet részt) az N-csoportba került, bízik benne, hogy sikerül játszmát vagy meccset nyernie, és nagy sikernek tartaná, ha továbbjutna az egyenes kieséses szakaszba. Krauszt a J-csoportba sorolták be, egy-egy indonéz és orosz versenyző jutott neki, tőle az első olimpiáján már a kvalifikáció is óriási bravúr lenne.

Egyébként a férfiaknál a 23, egyenként háromtagú csoportból egy-egy tollaslabdázó jut tovább. Mindegyik játszik mindenkivel, vagyis Krausznak akkor is legalább két mérkőzés jut, ha azokat elveszíti. A csoportmeccsek után jön az egyenes kieséses szakasz.

– Az indonéz fiú a világranglistán az ötödik, ő számomra egy teljesen más szint – latolgatta az esélyeit Krausz. – Esélytelen vagyok ellene, de kíváncsivá tesz, hogy ilyen erős ellenféllel szemben mire vagyok képes. Az orosz srác ellen eddig már kétszer játszottam, szoros meccsek voltak. A győzelem mellett arra is törekszem, hogy jó meccset vívjunk.

Krausz pénteken 11.00-kor indul Ferihegyről, Frankfurt érintésével jut majd el Japánba. Az időeltolódás 7 óra, egy hete lesz az akklimatizálódáshoz, mert a tollaslabda július 24-én mutatkozik be az olimpián. Az a helyszínen derül majd ki, hogy a kettő közül ki ellen kezd.

A magyar olimpiai küldöttség 169 kvótásból és 7 tartalékból áll, a koronavírus-járvány miatt szigorúak az előírások, a delegáció több turnusban indul el Japánba, és hasonló módon érkezik haza. A sportolók legfeljebb öt nappal a versenyük előtt foglalhatják el szálláshelyüket az olimpiai faluban, és szereplésük befejezése után legkésőbb két nappal el kell hagyniuk azt. Az ott elszállásoltak mozgását korlátozzák, nem mehetnek például bárokba és éttermekbe.

Azokat, akik nem Tokióban versenyeznek, külső falvakban szállásolják el (zömmel szállodákban), ám a jelek szerint ez nem megy zökkenőmentesen és várhatók még súrlódások.

Nyomasztó az ázsiaiak fölénye az olimpiákon

A tollaslabda 1992 óta szerepel az olimpia műsorán. A sportágat az eddigi nyári játékokon ázsiai fölény jellemezte. Az eddig kiosztott 29 arany­érem közül 16 jutott Kínának, 6-6 pedig Dél-Koreának és Indonéziának. Az egyetlen európai elsőség a dán Poul-Erik Hoyer Larsen nevéhez fűződik, aki Atlantában nyert. Idén három fontos verseny európai győzelmet hozott, de a 17 rangos torna (Grand Prix Gold, Superseries, Superseries Premier) közül nyolcon nem volt döntős Európából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában