Labdarúgás - NB II.

2021.12.15. 13:49

Megtépázva zárta a félszezont a PMFC

Nehezen indult be a PMFC idénye augusztusban, hiszen a labdarúgó NB II. első hónapját követően egy győzelmük volt. Sőt, egészen októberig kellett várni, hogy a gárda elkapja a fonalat, de a felfelé ívelő formát ketté törte a betegség és sérüléshullám.

Kvanduk Bence

Forrás: Laufer László

Fotó: Laufer László

A tizedik helyen zárta a PMFC az őszi idényt. Bár a rajtnál maradhatott hiányérzet a szurkolókban és a játékosokban, októberben magára talált a gárda, s talán meg sem állt volna az élbolyig, ha nem jön a betegséghullám.

– Viszontagságos szezonon vagyunk túl, ami tele volt hullámvölgyekkel és hegyekkel. Sok összetevője van ennek – kezdte kérdésünkre Vas László, a Pécs vezetőedzője. – Az idény előtt azt a szakmai célt határoztam meg, hogy a csapat fejlődjön játékban, és lépjünk előre. Ezt nem feltétlenül gólok vagy helyezések tekintetében gondoltam – mert párhuzamban van a kettő –, hanem hogy ne csak bizonyos rendszerekre legyünk képesek, egy mérkőzésen belül többször tudjunk változtatni. A cél az volt, hogy ezeket elsajátítsuk, és minél jobban alkalmazzuk. Sajnos ez nem igazán működött, több esetben vissza kellett lépni azokhoz a dolgokhoz, amik előtte már jól működtek, de ha hosszú távú terveink vannak, és a klub fejlődését tartjuk szem előtt, akkor elhanyagolhatatlan ezekben az előrelépés. Ez is lehet oka annak, hogy a szurkolók türelmetlenebbek voltak velünk, mi is azok voltunk magunkkal. Ezért tűnhet hektikusabbnak ez a fél év.

 

Talán a nyári érkezőktől, Hursántól, Svedjuktól, Bírótól és Marques-Airosától is többet várt volna a publikum, de őket is sérülések hátráltatták, illetve az előző szezonjuk kísértette.

– Az új játékosok helyzete mindig kényes kérdés. Amit a közvélemény nem tud, hogy milyen lehetőségeink vannak, mikor és hogyan tudunk igazolni, illetve kiket. Természetesen mi is azon vagyunk, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjünk. Próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a szempontjaink alapján a legtöbbet kihozni az átigazolási időszakból, hogy a csapat is fejlődjön. Nem tudunk versenyt futni egy Diósgyőrrel, Vasassal, Nyíregyházával, és hasonlókkal. Nem voltunk túl szerencsések abból a szempontból, hogy sokan sérüléssel bajlódtak, és idő kellett, hogy elérjék a játékunkhoz szükséges fizikai állapotot – vélte Vas.

 

Sohasem kényszer a fiatalok bevetése

Idén újra több olyan labdarúgót láthattunk NB II.-es meccsen, aki a klubnál nevelkedett, Okorie David, Varga Botond és Molnár Csongor is bemutatkozhatott ebben az időszakban. Pozitívum a negatívumba, hogy több, mint tíz sajátnevelésű, 16-17 éves tehetség tudott együtt edzeni és készülni a felnőtt csapattal.

– Sosem kényszer a fiatalok játszatása, de az utánpótlás korú játékosok beépítése az első csapatba is kényes kérdés, meg kell lennie a megfelelő folyamatának és a lépcsőinek. Nyilván folyamatosan figyelem őket, járok a mérkőzéseikre, egyeztetek az edzőikkel. Az a cél, hogy minél több pécsi kötődésű labdarúgót integrálhassunk az első csapatba. Az, hogy ezt most egy ilyen helyzet szüli, nem feltétlenül kell mérvadónak lenni. Az a fontos, hogy legyen kész és előkészítve arra az utánpótlás korú játékos, hogy a felnőtt futballba átlépjen. Ez nem egy vagy két mérkőzéstől függ, hanem a folyamattól. Tudatos munkának kell mögötte lennie, nem varázsütésre megy – jelentette ki a szakvezető, s emellett Katona Leventét emelte ki, aki jó példa lehet az utána érkezők számára, hiszen a Pécs meghatározó játékosává vált a tavalyi idényben.

 

Figyelik a piacot

Persze újabb játékosok érkezése hozhat azonnali fellendülést, de nem egyszerű feladat, főleg télen, megtalálni a megfelelő embert.

– Minden félév változásokat szokott hozni, de nem minden áron akarunk igazolni. Figyelembe kell vennünk a lehetőségeinket, és a félszezonban nagyon nehéz játékost szerződtetni. Rengeteg szempontot szem előtt kell tartani, amik mentén nyilván próbálkozunk erősíteni. Az a fő, mint nyáron, hogy ha igazolunk, az erősítést jelentsen. Nem létszámra van szükségünk, hanem hogy minőségében fejlődjön a keret – jelentette ki Vas, hozzátéve, télen nagy csodákra nem lehet számítani.

Egy elkapkodott, rosszul sikerült igazolás, akár a csapat harmóniáját is megzavarhatja.

– Az új játékosok integrálása egy közösségbe nehéz dolog. Kardinális, az is, hogy ez milyen formában történik. Ezért sem lehet brutálisan kicserélni a keretet. Nem is ez a cél, hanem a meglévő erényeink tovább erősítése, és olyan éhes fiatal, motivált játékosokat a csapatba rakni, akiknek céljai vannak, eredményeket akarnak elérni, és ezáltal húzzák a PMFC szekerét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában