Sportban a csúcsra értek

2022.12.12. 09:30

A PTE taszította le először a MEFOB trónjáról a TF profijait

Történelmi sportsikerrel büszkélkedhet a PTE: az egyetemi és főiskolai bajnokságok (MEFOB) összetett pontversenyét megnyerve először sikerült (bárkinek is) megelőznie a Magyar Testnevelési Egyetem (TF), mondhatjuk, profi sportolóit.

Szűcs Zsolt

Forrás: PTE/MEFOB

Nincs rá szerényebb kifejezés, tarolt a Pécsi Tudományegyetem „Az év egyetemi sportolója” gáláján: az átadott 154 díj harmadát, szám szerint 31-et a PTE hallgatói érdemeltek ki. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) immár negyven sportágra rúgó éves versengésén a legtöbb szerzett ponttal összetettben is a patinás intézmény hallgatói bizonyultak a legeredményesebbnek. 

– Nagy büszkeség ez a számunkra, hiszen igen nívós mezőnyben végeztünk az első helyen. A PTE számára kiemelt stratégiai cél a sport támogatása, az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése, és örömmel tölt el, hogy mindez az eredményekben is megmutatkozik. Büszke vagyok hallgatóinkra! – hangsúlyozta a rangos díj átvételekor Miseta Attila rektor. 

És amint a kiváló eredmények hátterébe a PTE sport­életét immár 2013 óta magas fokon szervező egyetemi sportiroda vezetője, Hári József lapunkat beavatta, náluk az egyes sportágak részben a PEAC szakosztályaihoz, részben egyes karok elkötelezett oktatóihoz, vagy magához a sportiroda lelkes munkatársaihoz kötődnek – e kapcsolódás adja a biztos alapot a hosszú távon is eredményt ígérő munkához. 

A pécsiek hagyományosan asztaliteniszben, dzsúdóban, vívásban, futsalban és birkózásban jeleskednek, míg az idén új trónfosztóként a cheer­laderek is saját sportáguk csúcsára értek. 
Ahogyan a sportvezető további különlegességként említi, a PTE-PEAC úttörőkként önálló egyetemi parasportszakosztályt is működtet, amelynek munkájában a csörgőlabda, a bocsa, a kerekesszékes kosárlabda és a vakteke művelői is kiteljesedhetnek. 

A PTE-nél külön figyelemmel igyekeznek szembemenni azzal a szomorú jelenséggel is, hogy a középiskola befejezésével az addig sportoló gyerekek csaknem fele a testmozgásnak is búcsút int. Ennek jegyében a város széles sportpalettájáról ugyancsak egyedi (és Martinek János nevét viselő) sportösztöndíjjal is csábítják leendő hallgatóikat, amely a jó tanulmányi eredménnyel párosítva akár havi több százezres támogatást is jelenthet a legkiemelkedőbbeknek. 

A PTE hallgatói az idén a nemzetközi porondon is kiemelkedően szerepeltek. Az Európai Egyetemi Játékokon férfiasztalitenisz-párosban második lett Kovács Sebestyén és Molnár Dávid, csapatban kettejüket kiegészítve a harmadik Bognár Bence és Mihalovity Dominik, dzsúdóban pedig ugyancsak bronz­érmes Varga Brigitta Tímea és Molnár Fatime. 

A Küzdősportok Egyetemi Világkupáján Dollák Tamara állhatott a dobogó második, az Uszonyos Egyetemi Világkupán pedig Semostyén Róbert a harmadik fokára. 
Legmagasabbra a felnőtt-vb-ken jutott a PTE: a sárkányhajósok klubvilágbajnokságán 21 fős csapata szerezte meg a győzelmet, a paraúszó-vb-n pedig Konkoly Zsófia nem talált legyőzőre. 

 

Címkék#mefob#pte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában