Úszás

2023.04.18. 15:03

Szülővárosában nincs versenyúszásra alkalmas medence, mégis a felnőttek között bizonyíthat a tizennégy éves Katona Ákos

Móga Richárd

Forrás: Katona Csaba

Fotó: Katona Csaba

A jubileumi 125. alkalommal megrendezésre kerülő felnőtt Úszó Országos Bajnokságon bizonyíthat a 14 esztendős Katona Ákos, aki már azzal történelmet írt, hogy ő az első úszó, aki Siklósról indulva leteheti a névjegyét ezen a megméretettésen.

Nem egyszerű a tehetséges sportoló helyzete, ugyanis szülővárosában nincs versenyúszásra alkalmas medence, ezért a siklósi úszópalánták, köztük Ákos is Pécsen tesz meg mindent azért, hogy napról-napra jobb legyen. Az viszont nagy előny, hogy Jancsik Árpád és Turós Máté kezei között pallérozódhat. Előbbi fényes sikereket jegyzett korábban Konkoly Zsófiával és Iván Bencével, míg utóbbi Kenderesi Tamást trenírozza.

Nem lehet elmenni szó nélkül Katona Ákos korábbi trénere mellett sem: a legendás úszóedző, Bakó Pál fedezte fel annak idején az ambiciózus sportolót, aki közel félezer fiatalt tanított meg úszni Siklóson, így nem túlzás azt állítani, hogy több mint fél évszázadon át meghatározó személyisége volt a város úszósportjának.

Na de Katona Ákos új fejezetet nyithat remeklésével a siklósi úszósportban, hiszen tehetsége, elszántásága és szorgalma erre tökéletes alapot nyújt.

– Ákos az ékes bizonyítéka annak, hogy amikor egy kisebb egyesületből, – ahol nem adottak a körülmények – van egy tehetséges sportoló, akkor ő utat tör magának, hiszen a szülők támogatásával mindennap bejár Siklósról Pécsre, szépen csinálja az edzéseket, komoly céljai vannak – kezdte nyilatkozatát lapunknak Jancsik Árpád. – Az egyesületbe szépen beilleszkedett, felvette a ritmust az itteni gyerekekkel, nagyon szorgalmasan dolgozik, ez pedig példaértékű.

A CXXV. Úszó Országos Bajnokságot Kaposváron, a Csík Ferenc Versenyuszodában rendezik 2023. április 19-22. között.

Előzetes rajtlista, illetve az eredmények ezen az oldalon érhetők el:

https://live.musz.hu/event/program?OnlineEventId=102699363

Az előfutamokat élőben a MÚSZ Youtube csatornáján közvetítik:

https://www.youtube.com/@magyaruszoszovetseg

A döntőket az M4Sport közvetíti élőben (szombaton az M4Sport+-on lehet nézni a finálékat).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában